Gezond eten begint bij jezelf (8 waardevolle tips)

We raken er niet over uitgesproken: gezonder gaan eten, met alle positieve gevolgen van dien. Denk aan het verbranden van vet en het verliezen van gewicht, maar ook de afname van welvaartsziekten (hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol) of het voorkomen ervan (diabetes type 2).

Er zijn talloze diëten, theorieën en projecten bedacht, zoals Project Gezond en De Voedselzandloper. Maar al deze ideeën hebben één gemeenschappelijke deler: jezelf.

Dieetkompas is er dan ook van overtuigd dat gezond eten bij jezelf begint. En met een beetje aanpassing, het gebruik van een gezond weekmenu en een paar tips, kun je dat prima zelf regelen.

Hieronder hebben we 8 waardevolle tips voor je verzameld, die jou kunnen helpen om te beginnen met gezond eten.

#1 Elke verandering telt

Eet en drink jij op dit moment ongezond? Dan is de kans groot dat jij tot de risicogroep behoort als het op veranderingen aankomt. Doordat het er zo veel zijn zie je door de bomen het bos niet meer en heb je eigenlijk geen zin om je aan te passen. Misschien ben je een doorzetter en lukt het je toch om één tot twee veranderingen door te voeren (meer water drinken en niet meer zoveel snoepen), maar verval je uiteindelijk toch weer in je oude patroon.

Bekijk het anders.

Elke verandering telt. Voor een gezond leefpatroon is het van belang dat je ongezonde gewoontes loslaat en gezonde gewoontes omarmt. Dit hoeft niet in één keer. Elke verandering is er één. Stel dat je er wekelijks één verandert. Dan ben je iedere week iets gezonder bezig. En na een jaar heb je zomaar 52 veranderingen doorgevoerd!

 

#2 Vergezond je favoriete recepten

Vergezonden is geen bestaand werkwoord, maar kunnen we wel als zodanig behandelen. Heb jij op dit moment een recept dat je erg lekker vindt, maar waarvan je stiekem ook wel weet dat het niet bijdraagt aan je gezondheid?

Vergezond het dan! Dat betekent dat je ongezonde invloeden in het recept gaat vervangen door gezondere alternatieven.

Houd je van pasta? Maak dan een volkoren versie van de pasta, vervang de gesuikerde pastasaus voor tomatenpuree zonder toegevoegde suikers en wees minder scheutig met kaas. Hetzelfde recept, maar dan gezonder bereid.

Het voordeel is dat je eerder geneigd bent door te zetten als je iets mag eten wat je lekker vindt en dat dit lekkers dan ook nog eens zo gezond mogelijk is gemaakt!

 

#3 Suikers zijn uit den bozen

Een inkoppertje natuurlijk, maar suikers zijn niet goed voor je. Wees je bewust van de vele schuilnamen die er voor suikers zijn, want suikers staan vaak onder een andere naam om een etiket. Vermijd alles waar dextrose, fructose, glucose-fructosestroop, maltose, bietenstroop, karamel en tarwestroop in zit. Dit zijn gewoon suikers.

 

#4 Neem je eigen lunch mee naar het werk

Nog een handige. Neem je eigen lunch mee naar het werk. De meeste bedrijven hebben kantines waar nu niet bepaald de meest gezonde gerechten geserveerd worden. En de lunch is juist zo’n belangrijk moment van de dag.

Je kunt natuurlijk brood meenemen, maar dat zit weer vol met koolhydraten (tenzij je voor koolhydraatarm brood kiest, al zitten daar ook haken en ogen aan). Je kunt ook wraps maken of een salade meenemen.

 

#5 Kook van tevoren

Eet jij minder gezond, omdat het je aan tijd ontbreekt? Dat is makkelijk op te lossen. Je gezonde maltijden kun je namelijk prima van tevoren koken. Zo bereid je het eten voor een hele week makkelijk op een zondagmiddag voor. Invriezen en je bent klaar. Bij thuiskomst hoef je alleen maar een bakje te ontdooien en kun je gaan genieten van je gezonde maaltijd. Veel beter dan iets thuis laten bezorgen!

Wat overigens ook werkt: kook altijd teveel (het liefst twee porties), zodat je ook wat hebt dat je in kunt vriezen. Op die manier leg je een voorraadje aan voor drukkere dagen.

 

#6 Eieren

Wist je dat eieren helemaal niet zo ongezond zijn als altijd werd gedacht? Ze zouden leiden tot hart- en vaatziekten en een te hoog cholesterol. Maar eieren bevatten juist heel veel aminozuren. Je lichaam heeft die nodig om energie te krijgen en je spieren van voedingsstoffen te voorzien. Het fijne van ei is dat je er veel mee kunt doen (bakken, koken, roeren of gewoon gekookt uit het vuistje eten).

 

#7 Water en groene thee

Alle fabeltjes ten spijt, water en groene thee helpen je niet direct bij het afvallen. Maar ze voorkomen wel dat je ongezonde drankjes (vruchtensappen met suikers of limonade) gaat drinken. Drink dus volop water en groene thee en beperk het aantal suikers dat je drinkend binnen krijgt.

Een andere goede tip: drink jij veel frisdrank en vruchtensap? Drink dan bij elk glas vanaf nu een glaasje water. Je zal op die manier minder van de frisdrank en vruchtensap gaan drinken, omdat je vol zit. En alle kleine beetjes helpen!

 

#8 Zet een schaal met fruit op tafel

Hoe kun je gezonde gewoontes nu beter stimuleren dan ze tastbaar en visueel te maken? Een fruitschaal op tafel zal je vaker doen verlangen naar zo’n sappige appel of rijpe banaan. En probeer ook gerust eens wat exotisch fruit uit! Ziet er niet alleen smakelijk uit, maar kan ook nog eens erg lekker ruiken.

 

Gezond eten begint bij jezelf

Met de tips in dit artikel kun jij vandaag nog beginnen aan een gezondere versie van jezelf. Of je nu één van de tips uitvoert of alle acht, elke verbetering telt.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.