Ga overgewicht bewust te lijf

overgewicht te lijfHet blijkt moeilijk om af te vallen. Maar wat veel mensen zijn bezig met afvallen en lopen keer op keer weer tegen zichzelf op. Want overgewicht laat zich nu eenmaal moeilijk bestrijden. Hoe kun je ervoor zorgen dat je overgewicht bewust te lijf gaat?

Eet niet om jezelf te troosten

Wij mensen zijn labiele wezens. We kunnen van het ene op het andere moment ongelukkig worden. Dat heeft voor een groot deel te maken met wat we eten en drinken. In ons artikel over suikers bespraken we al dat suikers een effect hebben op onze emotionele toestand. Als we ons even niet lekker voelen, denken we dat het ons helpt om lekker te eten. Koek en snoep eten we vervolgens bij de vleet. We eten niet alleen omdat we honger hebben, maar ook vanwege stress, boosheid, eenzaamheid, verdriet en verveling. Daarmee moet je direct stoppen, want op die manier bestrijd je overgewicht niet.

Wees consequent en concreet

Overgewicht laat zich niet zomaar bestrijden. Goede voornemens hebben we allemaal, maar hoe vaak komt daar iets van terecht? Succesvol afvallen doe je aan de hand van enkele consequente en concrete voornemens. Hoe maak je een concrete doelstelling?

  • wees duidelijk over wat je wil (benoem het zo duidelijk mogelijk, dus niet ‘ik wil afvallen’, maar ‘ik wil binnen een half jaar tijd 10 kilo afvallen’);
  • bedenk tussenstappen (over een maand ben ik 2 kilo kwijt);
  • beschrijf hoe je dat gaat doen (twee keer in de week sporten, twee tussendoortjes per dag en geen frisdrank meer);
  • houd je aan je eigen doelstelling en beloon je als je het een maand hebt volgehouden.

Zorg voor regelmaat

Regelmaat is heel belangrijk als je overgewicht wil tegengaan. Zorg voor drie maaltijden per dag en neem niet meer dan twee tussendoortjes. Je zorgt voor die regelmaat door aan tafel te gaan zitten. Zo baken je de eetmomenten per dag duidelijk af. Spreek met je gezin af dat de maaltijden vaste momenten op een dag worden.

Rust zoveel mogelijk uit

Probeer veel te slapen. Lastig in een tijd waarin we continu worden afgeleid door smartphones, televisie, kranten, boeken en partners. Slapen is gezond en zorgt ervoor dat je sneller afvalt. Te weinig slapen zorgt er namelijk voor dat je het hormoon ghreline aanmaakt, waardoor je overgewicht toeneemt.

Verbied niet teveel, maar probeer te minderen

Wie overgewicht heeft, loopt al snel het risico zichzelf te verbieden allerlei producten te nuttigen. Geen vettigheid meer, geen chips, geen chocolade, geen… vul zelf maar in. Maar juist door te verbieden maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Als je geen chips meer mag, zul je zien dat je juist daarnaar begint te snakken. Verbied dus niet teveel voor jezelf, maar probeer gewoon minder van die producten te eten. Je zult zien dat het dan al effect heeft.

Bourgondiërs en overgewicht

Mensen die van eten genieten zullen zeker moeite hebben met de voor genoemde punten. Bourgondiërs genieten met volle teugen van het leven en daar hoort nu eenmaal lekker eten bij. Het liefst zo vaak mogelijk. Beschouw jezelf vanaf nu als een Bourgondische lijner. Je kunt nog wel heerlijk en vaak eten, maar je eet minder. Bijvoorbeeld één heerlijk stuk vlees en verder salade, in plaats van drie stuks lekker vlees. Want wees nu eerlijk? Zijn drie stukken vlees niet net zo lekker als één stuk?

2 Reacties

  1. Paul Mastenbroek mei 15, 2015 Reply
    • Sylvia Sylvia mei 15, 2015 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.