Prediabetes: voorstadium van diabetes type 2 (herkennen en voorkomen)

Diabetes type 2 is een welvaartsziekte. De laatste jaren is het aantal jonge mensen dat aan diabetes type 2 leidt toegenomen. Gezondheidsinstanties maken zich ernstige zorgen. Er wordt in ons land veel ongezond eten genuttigd en weinig mensen herkennen de symptomen van het voorstadium van diabetes type 2.

Hoewel diabetes type 2 niet meer te genezen is, kun je juist wel het voorstadium herkennen en daarmee voorkomen dat diabetes zich bij jou verder ontwikkelt.

Prediabetes is de voorfase van diabetes type 2. Je lichaam reageert in deze fase minder goed op insuline en heeft meer moeite met het verwerken van bloedsuiker. In dit artikel vertellen we je alles over prediabetes, hoe je prediabetes herkent en voorkomt dat het leidt tot diabetes type 2.

 

Prediabetes

Als je prediabetes hebt zijn je bloedsuikerwaarden al iets hoger dan normaal. Je hebt echter nog geen diabetes.

Ook zal je nog niet volop de andere symptomen van diabetes type 2 hebben, hoewel hier en daar wel een symptoom de kop op zal steken. In de fase van prediabetes kunnen onder meer je bloedvaten, je ogen en je hart al schade oplopen.

Prediabetes kun je keren. Met andere woorden: door tijdig in te grijpen kun je voorkomen dat prediabetes leidt tot diabetes type 2.

 

Voorstadium diabetes type 2 herkennen

Het lastige van prediabetes is dat het zo moeilijk te herkennen is. De klachten die bij het voorstadium van diabetes type 2 optreden zijn vaak niet de klachten die de alarmbellen doen rinkelen of die je naar de dokter laten gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen volledig voorbij gaan aan deze symptomen en het voorstadium van diabetes.

De meest voorkomende symptomen van het voorstadium van diabetes type 2 zijn de volgende:

  • Je (vaak, bijna dagelijks) niet fit voelen;
  • Je (extreem en bijna voortdurend) vermoeid voelen;
  • Veel honger hebben (ook als je net gegeten hebt);
  • Vaak moeten plassen;
  • Veel dorst hebben;
  • Gewichtstoename of juist gewichtsverlies;
  • Jeuk;
  • Problemen met je zicht;
  • Terugkerende infecties en slecht genezende wondjes;
  • Tintelingen, gevoelloosheid of zelfs pijn in de handen en voeten.

Zoals gezegd merken de meeste mensen niet dat ze diabetes type 2 aan het ontwikkelen zijn. De fase van het voorstadium kan dan ook wel vijf tot zelfs tien jaar in beslag nemen. Eén ding is zeker: als je er niets aan doet, krijg je uiteindelijk diabetes. De symptomen van het voorstadium wijken nauwelijks af van de uiteindelijke symptomen van diabetes type 2.

 

Diabetes type 2 voorkomen

Genezen is bij diabetes type 2 nog niet mogelijk. Maar je kunt diabetes type 2 wel voorkomen door tijdig in te grijpen als je de voorgenoemde symptomen herkent.

Vaak hebben mensen die de symptomen van diabetes type 2 krijgen al te maken met ander lichamelijk ongemak. Overgewicht is daar verreweg het bekendste en meest veelvoorkomende voorbeeld van.

We eten namelijk teveel koolhydraten. Door al die koolhydraten krijgt ons lichaam een overdosis aan suikers binnen. Insuline kan dat reguleren. Maar op een gegeven moment zal al die extra insuline leiden tot resistentie: insuline heeft vanaf dan geen effect meer en je bloedsuikerspiegel zal op hol slaan.

Het beste wat je kan doen om te voorkomen dat het voorstadium van diabetes type 2 (prediabetes) zich ontpopt tot echte diabetes is gezonder gaan leven. Dat betekent:

  • Per direct stoppen met al die overtollige koolhydraten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een koolhydraatarm dieet te gaan volgen.
  • Werk gaan maken van afvallen en gewicht verliezen.
  • Beweeg meer en zoveel je maar kan, waardoor gewicht verliezen makkelijker gaat, maar je ook meer energie nodig hebt.

 

Wanneer ga je naar de huisarts?

Een veel gestelde vraag is wanneer je nu eigenlijk naar de huisarts moet. In principe moet je al naar de huisarts als je vermoedt dat je diabetes type 2 hebt of aan het ontwikkelen bent. Let dus heel goed op de voorgenoemde symptomen die in het voorstadium de kop opsteken.

De huisarts kan allerlei tests en onderzoeken laten doen die uit kunnen sluiten of kunnen bevestigen dat je diabetes hebt of aan het ontwikkelen bent.

Wanneer je een combinatie van de symptomen ervaart, is het sowieso goed om naar de huisarts te gaan. De symptomen kunnen immers ook op een ander mankement wijzen (en hoeven niet altijd alleen maar diabetes type 2 te betekenen).

 

Te laat… ik heb diabetes type 2

Zoals gezegd is er niets meer aan te doen als je diabetes type 2 eenmaal hebt. Je zal vanaf nu insuline moeten gaan spuiten of op een andere manier je bloedsuiker moeten reguleren. Gelukkig is het heel goed mogelijk om met diabetes type 2 te leven en te voorkomen dat je hier erg onder leidt. Zo zijn er talloze boeken geschreven boordevol recepten voor diabetici. In ons uitgebreide artikel over diabetes type 2 vertellen we je er alles over. Wees wel gewaarschuwd, want als je ook nu niets doet, kan diabetes type 2 vervelende gevolgen aannemen.

 

Gezonde voeding

Wil jij meer weten over gezonde voeding, waarmee je diabetes type 2 kunt voorkomen? Lees dan ons artikel over een gezond weekmenu en lees hier hoe je zelf kunt beginnen met gezonder eten.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.