Verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen is gewicht verliezen op een manier die niet schadelijk is voor lichaam en geest. Hoe doe je dat? Verantwoord afvallen is vooral verstandig afvallen en weten waar je mee bezig bent. In dit artikel lichten we je toe hoe je verstand af kan vallen met of zonder behulp van een dieet. Je leert hier meer over hoe afvallen in zijn werk gaat en hoe je aan een blijvend effect komt.

 

Hoe werkt afvallen?

Om te begrijpen hoe afvallen werkt, is het zaak om te weten hoe je te dik bent geworden. Als man of vrouw heb je een caloriebehoefte. Die caloriebehoefte bestaat uit de inname van koolhydraten, eiwitten en vetten in een juiste verhouding. Mannen mogen maximaal 2.500 calorieën per dag en vrouwen 2.000.

Wanneer je meer koolhydraten en vetten eet dan je zou moeten volgens je caloriebehoefte, kom je aan. Koolhydraten worden omgezet in suikers en opgeslagen in je lichaam. Vet wordt als vet bewaard voor later. Het hoopt zich op bij je benen, buik, billen en heupen. Kortom: je komt aan.

Eiwitten die je teveel nuttigt hebben vooralsnog geen bekend effect op dikker worden. De eiwitconsumptie van Nederlanders is wat dat betreft gezond.

Bij afvallen ga je het tegenovergestelde doen. Je zorgt dat je lichaam minder calorieën binnenkrijgt (minder koolhydraten én vetten!) dan het tot die tijd kreeg. Daardoor gaat je lichaam oude vetreserves aanspreken en wordt vet verbrand.

 

Verantwoord afvallen zonder dieet

Heb je geen zin om een dieet te volgen? Of geen geld om een dieet te betalen? Als je wel wil afvallen kan dat prima zonder dieet. Je zult op zoek moeten gaan naar de producten die je nu eet en die je dik maken. Denk bijvoorbeeld aan frisdranken en vruchtensappen. Vervang die door water, thee en koffie. Zoek ook naar producten waar veel koolhydraten in zitten. Vervang die door producten met veel eiwitten.

Daarbij kan het nooit kwaad om meer te gaan sporten. Beweging helpt je om gericht en doeltreffend af te vallen. Beweging kan je doen als sport, maar ook door de dag heen meer beweging op te zoeken. Ga vaker lopen, pak de fiets in plaats van de auto of maak steevast een avondwandeling.

 

Verantwoord afvallen met een dieet

Als je wel wil afvallen met een dieet, is het zaak om je te verdiepen in welke diëten het meest effectief zijn. We onderscheiden voor het gemak drie diëten: het crash dieet, het koolhydraatarme dieet en het eiwitdieet.

 

Het crash dieet

Een crash dieet is een overkoepelende term voor ongezonde diëten die je niet zou moeten volgen om effectief gewicht te verliezen. Met een crash dieet kun je in korte tijd heel veel afvallen, maar dat gebeurt wel op een heel ongezonde manier. Je mijdt belangrijke en essentiële voedingsstoffen en beperkt niet alleen de inname van vetten en koolhydraten, maar ook van eiwitten.

Daarbij hebben mensen vaak ten onrechte het gevoel dat ze veel vet verbranden met een crash dieet. Je verliest eerder spiermassa en vocht dan vet.

 

Een koolhydraatarm dieet

Doelgerichter afvallen doe je met een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet gaat de strijd aan tegen ongezonde koolhydraten. Je lichaam heeft op een dag wel veel koolhydraten nodig om te kunnen functioneren (lees onze kennisbank over koolhydraten). Desondanks eten veel mensen veel en veel meer koolhydraten dan dagelijks wordt aanbevolen.

Een goed koolhydraatarm dieet of receptenboek helpt je gerechten te maken die de juiste hoeveelheid koolhydraten bevatten.

Door een goed koolhydraatarm receptenboek kun je razendsnel gewicht verliezen. Als je je laat leiden door een dergelijk boek krijg je ook de handreikingen om deze gezonde levenswijze voort te zetten. Je valt dus blijvend af.

 

Het eiwitdieet

Naast vetten en koolhydraten hebben ook eiwitten een belangrijke functie. In het eiwitdieet wordt deze functie gepakt om je te helpen afvallen. Een goed eiwitdieet gaat op zoek naar eiwitten als vervanger voor ongezonde koolhydraten.

Daarbij hebben eiwitten de functie om je een vol en verzadigd gevoel te geven en helpen ze je spiermassa op te bouwen en te versterken: je verbrandt daarmee nog meer vet.

Een bekend eiwitdieet is het eiwitdieet van Vitadis (lees erover in onze kennisbank over Vitadis). Dit dieet past zich aan aan jouw behoefte en doel. Je valt hier niet alleen mee af, maar wordt ook gecoacht om gezonder te gaan leven. Op die manier houd je de resultaten blijvend vast.

 

Conclusie

Een crash dieet zal je niet helpen om verantwoord gewicht te verliezen. Een eiwitdieet en koolhydraatarm dieet doen dat wel voor je. Ook als je geen dieet wil volgen of betalen, kun je afvallen. Let op je voeding (let met name op de inname van koolhydraten) en zoek naar verbeterpunten. Ook meer beweging zal je zeker helpen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.