Afvallen

Jaarlijks willen veel mensen afvallen. Daarvoor hebben ze verschillende redenen. Sommige mensen willen er weer strakker uitzien, zich lekkerder en prettiger voelen en zich weer durven laten zien. Voor andere mensen is het overgewicht een serieus probleem in de vorm van obesitas en een ongezonde levensstijl. Hoe dan ook, afvallen doe je niet alleen. In dit artikel aandacht voor goed en gezond afvallen.

Afvallen en gewicht verliezen

Gewicht verliezen is bijna een synoniem voor afvallen, maar toch zit er een kleine nuance in. Mensen die willen afvallen zoeken vaak naar manieren waardoor ze er weer beter uit komen te zien. Bijvoorbeeld omdat ze in de zomer in bikini of zwembroek langs het strand willen kunnen lopen zonder zich opgelaten te voelen. Mensen die gewicht willen verliezen doen dat vaak niet met als doel om er weer beter uit te zien, maar om zich fitter te voelen. Hoe dan ook, gewicht verliezen en afvallen heeft veel met elkaar gemeen.

 

Afvallen door te bewegen

Bewegen is belangrijk. Wie beweegt verbrandt energie en wie energie verbrandt verbrandt vet. Vet dat zich ophoopt is namelijk niets anders dan overtollige energie, die je verkrijgt door een inname van teveel calorieën. Als je meer binnenkrijgt dan je verbrandt, word je dikker. Hoe vetter de snacks, hoe meer calorieën je binnenkrijgt. Als de motor echter bezig blijft, wordt er ook meer verbrandt. Dat is de reden dat (top)sporters kunnen blijven eten, zonder dat ze nu echt veel dikker worden.
Jij kunt ook afvallen door te bewegen. Neem een abonnement op de sportschool, ga hardlopen of zoek naar manieren waardoor je overdag (ook gewoon op je werk) meer kunt bewegen.

Afvallen door anders te eten

Voeding is belangrijk. Energie heb je nodig om dagelijkse dingen te kunnen doen. Zoals hierboven beschreven worden overtollige calorieën omgezet in vet. Teveel energie is dus niet goed als je niet voldoende beweegt. Je zult dus de inname van calorieën en energie moeten beperken. Je kunt je eetpatroon eenvoudig aanpassen door te zoeken naar vervangers voor vette, calorierijke snacks. Denk aan wortels, komkommers, tomaten en andere groenten die je makkelijk weg kunt snoepen.
Ook het reduceren van het aantal maaltijden en snoepmomenten (of tussendoortjes) per dag zal je helpen om snel af te vallen.

Combineer

Met bovenstaande twee voorbeelden ben je al een heel eind op de goede weg. Je doet het echter nog beter als je ze combineert. Ga én bewegen én anders eten. Je gooit daarmee weliswaar het ritme van alledag om, je zult wel snel effect ervaren. Wie gezond eet en gezond beweegt zal niet alleen kilo’s afvallen en gewicht verliezen, maar zich ook een stuk gezonder en prettiger voelen.

Afvallen met een dieet

Wil je liever meer hulp en meer handvaten om af te vallen? Begrijpelijk, want die behoefte voelen de meeste mensen die willen afvallen. Ze zoeken daarom naar een dieet. Een dieet geeft richting in voeding en kan adviseren op beweging. De voordelen van een dieet op een rijtje:
  • een dieet zorgt voor gezonde recepten die zullen helpen gewicht te verliezen;
  • met een dieet ben je verantwoord aan het afvallen;
  • een dieet doe je nooit alleen, dus je kunt je aansluiten bij clubs die hetzelfde dieet volgen;
  • een dieet geeft je houvast en biedt stimulans om door te blijven gaan met afvallen;
  • een dieet geeft je vaak ook beloningen als je kilo’s bent kwijtgeraakt.

Twee sterke diëten

Update 2015: Het afgelopen jaar heeft voor de bezoekers van deze website in het teken gestaan van twee diëten, die we aan dit artikel willen toevoegen. Het gaat om een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet. Beide diëten hebben veel overlap met elkaar en hebben veel mensen geholpen om in het afgelopen jaar op streefgewicht te komen.

Een koolhydraatarm dieet richt zich op de minimale inname van koolhydraten. Koolhydraten hebben namelijk een negatief effect op je lichaam en houden vetten en suikers heel goed vast. Door minder koolhydraten te eten (de zogenaamde low carb lifestyle te volgen) ben je al aardig op weg om vanzelf af te vallen. Wie koolhydraatarm gaat eten komt vaak uit bij eiwitrijke voeding. Daar is dan ook ode overlap met het eiwitdieet, want bij dit dieet gaat het erom dat je veel eiwitten eet. Eiwitten hebben meerdere voordelen. Zo zorgen ze ervoor dat je lichaam spiermassa aanmaakt en spiermassa zet vet weer om in spieren. Daarbij zorgen eiwitten er voor dat je een vol gevoel ervaart na een maaltijd. Eiwitten zitten in vlees, vis en bepaalde groenten, fruit, noten en zaden.

Lees meer over een koolhydraatarm dieet

Lees meer over een eiwitdieet

 

Afvallen met pillen en supplementen

Behalve diëten en bovengenoemde methodes kun je ook afvallen met pillen of supplementen. Mensen die kiezen voor afvallen met pillen willen afvallen zonder dat het ze veel moeite kost. Afvallen met supplementen is niet voor iedereen geschikt. Je moet het aandurven om pillen te slikken, die ook voor hormonale veranderingen kunnen zorgen. Over het algemeen worden de volgende manieren van afvallen met pillen en supplementen gebruikt:
  • het slikken van pillen die helpen om af te vallen
  • het eten van bepaalde repen of drinken van shakes die afvallen bevorderen
Wie wil afvallen met pillen, supplementen of alternatieve voeding kan het beste een arts of gewichtsconsulent bezoeken. Deze kan richting geven aan een juiste manier van afvallen met pillen. Supplementen die veel gebruikt worden om af te vallen zijn de volgende:
  • Nuvoryn
  • Yves Rocher
  • Flinndal

Afvallen door een operatie

Een maagverkleining wordt veel gedaan door mensen die het niet lukt om op een andere manier af te vallen. Je kunt natuurlijk niet zomaar een maagverkleining laten uitvoeren. Doorgaans kan dat alleen op advies van de huisarts, wanneer die vindt dat je gezondheid ernstig in gevaar is. Bij een maagverkleining wordt je maagwand verkleind, waardoor je minder snel honger hebt. Zo val je kilo’s af zonder dat je er iets voor hoeft te doen. De operatie zelf kan wel ingrijpend zijn. Als je daarover meer wil weten kun je het beste bij een dokter langs gaan.

Gezond afvallen

Het mag duidelijk zijn dat veel mensen af willen vallen en gewicht willen verliezen. De meeste mensen doen dat met een dieet. Ze kiezen een dieet dat bij ze past. Veel diëten letten op voeding en beweging. Meer beweging en het nuttigen van gezonde producten zorgt ervoor dat energie beter verbrand en niet wordt opgeslagen als vet. Mensen die gezond afvallen voelen zich doorgaans lekkerder in hun vel en zijn meer zelfverzekerd. Wil jij ook gezond afvallen? Houd onze website dan goed in de gaten. Met enige regelmaat publiceren we relevante artikelen en tips die ook jou kunnen helpen om een goed en gezond gewicht te bereiken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.