Gezonde recepten binnen een gezond dieet weekmenu

Gezonde recepten zijn van groot belang als je een gezonde levensstijl nastreeft. Veel mensen zoeken naar een gezond dieet, omdat ze willen afvallen. Ze beseffen niet dat een gezond dieet hetzelfde is als een gezonde levensstijl. Het Griekse woord voor “dieet” betekent namelijk hetzelfde als “leefstijl”. Misschien makkelijk gezegd en gedacht, maar hoe zorg je er nu voor dat je gezonder gaat leven?

In dit artikel leggen we je uit wat de basis is van gezonde recepten, hoe je een gezond dieet volgt en hoe een weekmenu je daarbij kan helpen. Je krijgt bovendien een gratis gezond dieet weekmenu om direct te starten.

Gezonde recepten zijn niet vanzelfsprekend

Wie op zoek gaat naar gezonde gerechten komt veel informatie tegen. Helaas is er ook veel onjuiste informatie te vinden. Dat mag wel blijken uit de ongezonde eetgewoontes van veel mensen. Zij hebben niet door dat hun huidige eet- en drinkgedrag niet leidt tot een gezonder dieet. Het gaat vaak om mensen die veel koolhydraten eten en ‘verslaafd’ zijn aan suikers. Deze suikers zijn in feite gewoon koolhydraten, die aan voeding zijn toegevoegd om meer smaak te krijgen.

Deze slechte koolhydraten komen voor in producten die voor veel van ons vanzelfsprekend zijn. Denk aan brood, rijst, pasta en aardappels. Voor meer informatie over koolhydraten in voeding verwijzen we je door naar ons artikel over het koolhydraatarme dieet.

Gezonde recepten zijn dus lang niet vanzelfsprekend. Om ervoor te zorgen dat jij vanaf nu wel de meest gezonde recepten op tafel tovert, helpen we je op weg met informatie over gezonde voeding.

 

Gezonde voeding

Diverse instanties, waaronder het Nederlands Voedingscentrum, houden zich op grote schaal bezig met ons eet- en drinkgedrag. Ze proberen in kaart te brengen welke voeding bijdraagt aan onze gezondheid en waarschuwen ons voor ongezonde voedingsmiddelen.

 

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is al lange tijd een van de belangrijkste middelen om te bepalen of we gezond eten en drinken.

Binnen de Schijf van Vijf staan richtlijnen die ons helpen een gezonde maaltijd te bereiden. Maar je hoeft niet de hele Schijf uit je hoofd te kennen. Onderstaande richtlijnen helpen je om een goed beeld te krijgen van wanneer voeding gezond voor je is:

 • Voeding bevat veel natuurlijke voedingsmiddelen, zoals vitaminen, mineralen en vezels;
 • Geraffineerde suikers en koolhydraten ontbreken eigenlijk volledig in gezonde voeding (ze zijn immers niet nodig);
 • De hoeveelheid koolhydraten in voeding is beperkt;
 • De aanwezige koolhydraten zijn complexe koolhydraten (dat zijn koolhydraten die vanzelf aanwezig zijn in voeding, enkelvoudige koolhydraten zijn aan voeding toegevoegd voor meer smaak of betere houdbaarheid, lees er meer over in ons artikel waarin we uitleggen hoe koolhydraten werken);
 • De voeding is gevarieerd (je eet zowel groenten als vlees, vis en gevogelte, aangevuld met fruit, vruchten en noten en zaden);
 • Brood, rijst en pasta mogen wel op je menu staan, maar in beperkte mate en alleen als het de volkoren variant betreft.

Gezonde voeding voor een gezond leven

 

Uitsluiten van ongezonde voeding

Gezonde voeding zoals hierboven beschreven sluit heel veel producten uit die niet bijdragen aan je gezondheid. Het gaat dan om producten die veel suikers en zout bevatten. De nadelen van die producten zijn dat ze je dikker maken, maar ook je gezondheid aanzienlijk verslechteren. Gevolgen van teveel ongezonde voeding kunnen onder meer hart- en vaatziekten zijn, obesitas, een verhoogde bloeddruk en een te hoog en ongezond cholesterol.

Deze producten kun je makkelijk laten liggen, maar dan moet je wel weten welke ze zijn. Denk aan:

 • Gebak en banket (heel veel broodsoorten, zoals croissants en dergelijke kun je beter laten staan);
 • Snoepgoed;
 • Snacks;
 • Kant-en-klare maaltijden en sausjes uit zak of pak;
 • Vruchtensappen (die bevatten heel veel suikers).

Je zal snel merken dat je gezonder bent gaan eten en drinken. Afvallen gaat vanzelf en een gezonder leven is het uiteindelijke resultaat.

 

Afvallen en gezonder leven

Of het nu je doel is om af te vallen of niet, vaak is dat wel wat er gebeurt bij mensen die ineens gezond gaan eten. Dat komt omdat vetreserves (opgeslagen suikers en koolhydraten) nu verbrand moeten worden, want je lichaam heeft niet meer genoeg aan de energie die binnenkomt door voeding.

Op die manier zal je vanzelf ine en ritme terecht komen waarbij je leven een stuk gezonder wordt en je ook nog zal afvallen.

Dit effect zie je dan ook altijd terug bij mensen die met een koolhydraatarm dieet afvallen of die voor een keto dieet hebben gekozen.

 

Voordelen van gezonde recepten en voeding

Het mag duidelijk zijn dat gezonde voeding je veel voordelen te bieden heeft. De belangrijkste voordelen zetten we op een rijtje:

 • Gezonde voeding levert je natuurlijke energie, waardoor je je fitter en gelukkiger zal voelen;
 • Door gezonde recepten eet je gevarieerd en krijg je allerlei gezonde voedingsmiddelen (zoals mineralen, vezels en vitaminen) binnen, die je helpen om gezond te worden en te blijven;
 • Gezonde recepten met weinig calorieën geven je de energie die je nodig hebt, maar zetten ook je vetverbranding aan het werk;
 • Mensen die gezond eten krijgen meer zin om te gaan bewegen en beweging draagt alleen maar bij aan een betere fysieke, lichamelijke gezondheid;
 • Welvaartsziektes (zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk) krijgen weinig tot geen kans als jij gezond eet en drinkt.

Hopelijk ben jij door al deze voordelen overtuigd geraakt van gezonde voeding en bereid vandaag nog te starten met een gezonder leven. Om je daarbij goed op weg te helpen delen we een gratis weekmenu met je.

Gratis weekmenu bij een gezond dieet

Gratis weekmenu

Gezonder eten en drinken kan een zeer positieve bijdrage aan jouw leven gaan geven. Maar hoe begin je nu het beste? En moet je af gaan zien, nu je gezonder moet gaan eten en drinken?

Afzien is niet aan de orde. Het gratis weekmenu dat je hieronder kunt downloaden laat je namelijk kennismaken met gezonde recepten zonder dat je er heel veel moeite voor hoeft te doen. In de weekmenu’s kun je de lekkerste gerechten terugvinden en bij de recepten vind je alle aanwijzingen om die te bereiden. Je zal zien dat je binnen de kortste keren gewend bent om gezond te koken en zal de recepten zeker kunnen waarderen.

Bekijk het gratis weekmenu

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.