Lage weerstand tijdens een koolhydraatarm dieet

Een veelgehoorde klacht van mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, is dat ze ervaren dat hun weerstand vermindert. Het gevolg is dat ze sneller ziek zijn, verkouden worden of last krijgen van andere kwaaltjes.

Hoe komt het nu dat je een lage weerstand krijgt en – nog belangrijker – wat is er tegen te doen?

 

Hoe krijg je een verlaagde weerstand

Wanneer je een dieet gaat volgen, verandert er iets voor je lichaam. De oude eetgewoontes worden ingeruild voor nieuwe. Dat kan zijn weerslag hebben.

Zo krijg je andere voedingsstoffen binnen en krijg je die voedingsstoffen in andere mate binnen.

Zeker als je meer vlees, vis en kip gaat eten (de eiwitrijke vervangers voor koolhydraten), krijg je dus ook andere vitaminen binnen. Het kan zijn dat je vitaminen tekort komt.

Hoe dit werkt en óf dit überhaupt het geval is, verschilt van persoon tot persoon. Net als dat de ene persoon vatbaarder is voor ziektes dan de ander.

Wanneer je merkt dat je weerstand verzwakt door het volgen een koolhydraatarm dieet, is het goed om te kijken naar oplossingen.

Oplossingen

Stoppen met een koolhydraatarm dieet noemen we geen oplossing. Je gaat dan namelijk weer terug in je oude patroon en zal dus stoppen met afvallen.

Er zijn gelukkig wel andere oplossingen, zoals:

  • Aanvullen van vitamines;
  • Meer groenten en fruit eten;
  • Stapsgewijs overstappen;
  • Pas op de plaats.

 

Aanvullen van vitamines

Het kan zijn dat je je voedingsgewoontes zo hebt omgegooid, dat je een tekort aan vitaminen hebt. Dit wordt niet vaak gesignaleerd bij een koolhydraatarm dieet, maar kan wel het geval zijn. Zorg dan dat je vitaminepillen aanschaft. Bij voorkeur vitamine D, want vitamine D zorgt voor een stevigere weerstand. Ook zorgt vitamine D dat de spieren goed blijven werken, soepel blijven en verstevigt het je botten en tanden.

 

Meer groenten en fruit eten

Een koolhydraatarm dieet kenmerkt zich door de afwezigheid van koolhydraten. Het is maar net welk dieet je volgt of welke receptenboeken je in huis haalt, hoe je daar vorm aan geeft.

Als je het idee hebt dat je minder groente en fruit bent gaan eten, is het logisch dat je weerstand afneemt. Je zou je vraagtekens moeten gaan zetten bij de recepten die je kookt, want groenten en fruit zijn binnen een echt koolhydraatarm dieet nog heel belangrijk.

Eet dus meer groenten en fruit als je dat nu – voor je gevoel – niet doet. Bekijk ook onze review van de Afslank Receptenbijbel, want daar staan heerlijke koolhydraatarme gerechten in op basis van fruit en groenten.

 

Stapsgewijs overstappen

Het kan zijn dat je lichaam erg moet wennen aan de overstap naar een koolhydraatarm dieet. In dat geval adviseren we je om stapsgewijs over te stappen. Vervang in de eerste drie dagen alleen je lunch voor een koolhydraatarmere variant, nog eens drie dagen later je ontbijt en nog eens drie dagen later je avondmaaltijd.

Op die manier geef je je lichaam alle tijd om zich te herstellen en aan te passen aan je nieuwe manier van eten en drinken. En het gaat echt niet zoveel ten koste van het resultaat, want ook al vervang je één maaltijd per dag: dat is altijd beter dan geen!

 

Pas op de plaats

Het kan zijn dat je lichaam het gewoon te druk heeft met allerlei andere zaken. Misschien heerst er wel groep of is er een virus in je lichaam aanwezig waartegen het zich verzet.

In dat geval kan een pas op de plaats goed helpen. Stop gewoon even met je koolhydraatarme dieet en eet zo gezond mogelijk. Het is namelijk in de eerste plaats belangrijk dat je lichaam afrekent met schadelijke virussen en ziektes. Daarna kun je weer de draad van je dieet oppakken of besluiten om stapsgewijs over te stappen.

 

Conclusie

Een lage weerstand valt bij meer mensen op die een koolhydraatarm dieet volgen. De redenen daarvoor zijn in dit artikel genoemd. Afhankelijk van hoe jouw lijf in elkaar zit, reageert het op virussen. Je kunt er dus voor kiezen om meer vitaminen te slikken (vitamine D) of te herzien of het dieet dat je nu volgt wel het juiste is. Groenten en fruit zijn de belangrijkste leveranciers van vitaminen en horen deel uit te maken van een koolhydraatarm dieet. Is dat niet het geval? Dan heb je kennelijk niet het juiste receptenboek gevonden.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.