Overgewicht | Waarom willen zoveel mensen afvallen?

Overgewicht vormt een serieus probleem in Nederland. De cijfers liegen er niet om. Ruim de helft van de Nederlanders is te zwaar, waarvan een groot deel veel te zwaar is. Ook neemt het aantal mensen met obesitas toe. Waarom zijn er zoveel mensen te zwaar? En hoe kunnen ze afvallen?

Consumptiemaatschappij

In de huidige maatschappij is er veel te consumeren. Waar je ook bent en waar je ook kijkt, de vette snacks en zakjes chips liggen voor het oprapen. Mensen die willen afvallen worden keer op keer weer verleid om toch die reep chocolade te kopen en op te eten. Daarnaast zijn er sausjes die ons eten smaak geven. In veel sausjes zitten ongezonde ingrediënten en echte dikmakers, zoals boter en mayonaise. Het is dus niet makkelijk om gezond te eten en juist wel heel makkelijk om vet te eten en dus dik te worden.

Kinderen worden dikker

In het onderwijs is er veel zorg om kinderen met overgewicht. Ouders geven kinderen makkelijk eten en beseffen niet dat dit vaak ongezond is. Leerkrachten staan soms vol verbazing te kijken naar wat kinderen meenemen naar school. Saucijzenbroodjes en pizzapunten zijn werkelijk waar geen uitzondering. Het Ministerie van Onderwijs is bezig om kinderen te motiveren meer te gaan bewegen. Sportlessen moeten uitdagend zijn en aanzetten tot lidmaatschap aan een sportclub. De vraag of dit gaat werken leeft echter al enkele jaren.

Obesitas

Mensen met obesitas zijn zo verschrikkelijk zwaar dat het levensbedreigend wordt. Mensen over de honderd kilo vormen in Nederland geen uitzondering meer. Hoe zwaarder iemand is hoe moeilijker het kan zijn om af te vallen. Al die kilo’s werken immers alleen maar tegen.

Hoe kun je afvallen met ernstig overgewicht?

Mensen die te zwaar zijn krijgen teveel calorieën binnen. Zoveel dat ze worden opgeslagen als vetten. Omdat het lichaam hier gewend aan is geraakt vraagt het ook om die hoeveelheid en kunnen mensen niet snel zonder dik en vet eten. Het moet dus langzaam worden afgebouwd. Minder calorieën en meer beweging, net als bij ieder ander die wil afvallen. Het zal bij mensen met behoorlijk overgewicht wel wat langer duren en het is aan te raden om het onder toeziend oog van een arts of gewichtsconsulent te doen, om te voorkomen dat het verkeerd uitpakt.

Gezonder eten

Iedereen kan beginnen met gezonder eten en leven. Dat hebben we al in veel artikelen beschreven en die vlieger gaat ook hier weer op. Vervang ongezonde energie voor gezonde energie. Weg met die zakken chips, bakken ijs en repen chocolade en ga aan de komkommers, paprika’s en andere snoepgroenten. Daarbij veel beweging maakt het verschil.

Begin direct met afvallen

Zeker wanneer je jong bent is het aan te raden om direct te beginnen met afvallen. Jonge kinderen die te zwaar zijn en blijven tot de leeftijd van elf, twaalf jaar, worden zelden nog slank. De zwaarlijvigheid groeit namelijk gewoon met hen mee. Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dus dat kinderen te vet eten en geef gezonde tussendoortjes mee en zorg voor veel beweging.

2 Reacties

  1. a. v. d. mei 15, 2015 Reply
    • Sylvia Sylvia mei 15, 2015 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.