Montignac dieet

montignac dieetHet Montignac dieet was in de jaren negentig dé manier om af te vallen en gewicht te verliezen. De Fransman Michel Montignac ontwikkelde dit dieet en het bleek een uiterst succesvolle manier om gewicht te verliezen. Het Montignac dieet is niet voor niets de basis voor veel andere diëten, zoals het Mentale Dieet Plan en het South Beach Dieet.

Hoe word je dik?

Het Montignac dieet gaat op zoek naar de oorzaak van dik worden. Hoe word je dik? Het dieet stelt dat je dik wordt vanwege een combinatie van slechte koolhydraten en vet. Kies voor goede koolhydraten en je zult afvallen, als je de slechte laat staan. Die gedachte is het idee achter het Montignac dieet. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet.

Fruit eten

Een afvaller die afvalt met het Montignac dieet zal veel fruiten moeten eten. Maar ook peulvruchten, groenten en volkoren producten worden geadviseerd. Wat je ook eet, het is de bedoeling om de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding te beperken. Dit zal op korte termijn moeten leiden tot afvallen en het verliezen van kilo’s.

Minder calorieën

De basis van afvallen, zoals we die al vaker beschreven, is het verbranden van energie en zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Minder calorieën nuttigen dus. Dit komt in het Montignac dieet wederom aan de orde. Doordat je, met het eten van fruit, groenten en volkoren producten, minder calorieën binnenkrijgt zul je minder aankomen en eerder beginnen met afvallen.

Lastig

Het lastige aan het Montignac dieet is dat je heel veel zaken niet samen kunt eten, die anders zo vanzelfsprekend zijn. Een boterham met kaas is bijvoorbeeld taboe. Net als een maaltijd waarin zowel aardappelen, vlees en groenten op het menu staan. Deze ingrediënten komen niet overeen volgens het beeld van Montignac en voorzien niet in de goede koolhydraten. Daardoor zul je niet afvallen. Deze gedachtegang maakt het dat het Montignac dieet een lastig en ingewikkeld dieet is.

Twee fasen

Het Montignac dieet kent twee fasen die het afvallen inluiden. Het begint allemaal met de afslankfase (fase 1) en het eindigt met de onderhoudsfase (fase 2). Hieronder lichten we ze kort toe.

Fase 1: afslanken

Je zult in de eerste fase drie maanden moeten volhouden om met het dieet van Montignac af te vallen. De alvleesklier heeft namelijk tijd nodig om te stabiliseren. Na deze drie maanden kun je je af en toe ook een product permitteren dat niet op de lijst van Montignac staat, maar wel met mate. Je moet immers nog verder afslanken.

Fase 2: onderhoud

Heb je je ideale gewicht bereikt? Dan komt fase 2, namelijk het onderhouden. Dit betekent dat je vetten mag combineren met goede koolhydraten en dat je af en toe ook een product mag dat niet op de lijst staat. Doe dit niet met teveel enthousiasme, want het zou zonde zijn als je weer aankomt.

 

Het Montignac dieet nu

In de jaren negentig was het Montignac dieet erg populair en werd het door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt om gewicht te verliezen. Maar tegenwoordig ligt het anders. De maatschappij is verandert en mensen hebben minder tijd om zich met het dieet bezig te houden, laat staan zich aan de regels te houden. De meeste mensen kiezen dus voor vervangende diëten, waarvan een koolhydraatarm dieet veel gekozen is. Dit dieet heeft veel overlap met het Montignac dieet, omdat ook hierbij gesteld wordt dat koolhydraten onnodige dikmakers zijn.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.