7 redenen om te beginnen met afvallen

Waarom zou je beginnen met afvallen? Veel mensen die onze website bezoeken, zijn op zoek naar de ideale manier om gewicht te verliezen. Ze zijn om welke reden dan ook te zwaar en willen daar graag iets aan doen.

Twijfel jij of je zou moeten beginnen met afvallen?

In dit artikel staan we stil bij 7 redenen om te beginnen met afvallen.

1. Een gezonde BMI

Een gezonde Body Mass Index (BMI) houdt in dat je een gezond lichaamsgewicht hebt in vergelijking met je lengte, je geslacht en je leeftijd. Hiervoor is een speciale berekening benodigd. Mensen met een gezond BMI hebben minder kans op vervelende kwaaltjes en ziektes die gepaard gaan aan overgewicht. Hoewel een gezond BMI niet de hoofdreden is voor veel mensen om te gaan afvallen, is het voor hen wel belangrijk dat ze gezond zijn en geen last hebben van al die vervelende kwaaltjes.

2. Spataderen

Spataderen? Het mag je misschien verrassen, maar spataderen zijn voor heel veel mensen de reden om te beginnen met afvallen. Hoe zit dat nu precies? Mensen met overgewicht oefenen veel druk uit op hun bloedvaten en aderen. Een spatader is dan ook een logisch gevolg van overgewicht. Spataders zien er niet alleen lelijk uit, ze kunnen ook problemen met de gezondheid veroorzaken. Een spatader is vaak het voorteken van het dichtslibben van aders, waardoor je een verhoogde bloeddruk krijgt.

Los van het feit dat spataders niet mooi zijn, zijn ze ook nog eens ongezond. Een reden dus om te beginnen met afvallen.

3. Fit zijn

Dikke mensen zijn over het algemeen een stuk minder fit dan mensen die een gezond gewicht hebben. Fit zijn kenmerkt zich door opgewektheid en vitaliteit. Je kunt je goed bewegen, hebt voldoende conditie en een prima uithoudingsvermogen. Hier word je dagelijks mee geconfronteerd. Mensen met overgewicht zijn minder fit en voelen zich dan ook vaak een stuk minder gelukkig.

Veel mensen beginnen met afvallen op het moment dat ze kinderen of kleinkinderen krijgen. Dat is een typisch moment, maar wel logisch. Ze komen tot de ontdekking dat ze niet meer zo fit en vitaal zijn als ze zouden willen en willen dat juist wel zijn om lekker te kunnen spelen met hun kinderen en kleinkinderen. Is het je al eens opgevallen hoeveel opa’s en oma’s er in de sportschool lopen? Je zal er verbaasd van zijn.

4. Lekker in je vel zitten

Als je lekker in je vel zit presteer je beter. Thuis, bij je vrienden, op school en op het werk. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Mensen die onzeker zijn over hun uiterlijk en bijvoorbeeld kampen met overgewicht, zitten vaak minder lekker in hun vel. Mensen die afvallen komen beter in hun vel te zitten, zeker als ze wat succes ervaren. Het is goed om lekker in je vel te zitten en voor veel mensen een belangrijke reden om af te vallen.

Niet gek dat een dieet als Weight Watchers zich hier meer op is gaan toeleggen. Met het Weight Watchers Feel Good programma wordt het gehele probleem van afvallen breed opgepakt. Van afvallen tot weer lekker in je vel zitten.

5. Hartkwalen

Mensen met ernstig overgewicht voelen vaak dat hun hart wat problemen veroorzaakt. Dit heeft tevens te maken met een te hoge bloeddruk, als gevolg van overgewicht. Mensen met hartproblemen lopen een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen en zelfs een hartinfarct. Een gezond hart begint met een gezond lichaam en dat begint voor veel mensen met een gezonder gewicht.

Vaak worden mensen door de huisarts op een dieet gezet, omdat deze de hartkwalen in een vroeg stadium kan ontdekken. Nog beter is het om dit voor te zijn.

6. Incontinentie

Als je overgewicht hebt bestaat de kans op incontinentie, oftewel dat je je plas niet meer op kunt houden. Mensen worden hier onzeker van. Vaak begint dit thuis in bed, maar het kan veel erger worden en zich ook in het openbaar afspelen. Om te voorkomen dat je incontinent wordt is het goed om te beginnen met afvallen. Dit gebeurt veelal op oudere leeftijd, maar aangezien mensen steeds sneller te zwaar worden, komt het ook al voor bij jongere mensen.

7. Obesitas

Steeds meer mensen krijgen te maken met zo’n slechte BMI (zie punt 1) dat er sprake is van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Mensen met obesitas hebben zo’n ongezond gewicht dat het fataal kan worden als er geen actie wordt ondernomen.

In feite krijg je met obesitas een opsomming van de voorgenoemde problemen. Vernauwde aderen, hartfalen, incontinentie en een lusteloos en depressief gevoel. Afvallen is hier echt noodzakelijk.

Begin direct met afvallen

Heb jij het idee dat je te zwaar bent of herken je je in bovenstaande problemen? Loop je al een tijdje rond met het idee om te beginnen met afvallen? Dan raden we je aan het heft in eigen hand te nemen en te kiezen voor gezondheid. Lees bijvoorbeeld ons artikel eens over het eiwitdieet. Een eiwitdieet kan je prima helpen om een gezondere voedingsstijl te ontwikkelen, waarmee je ook nog eens afvalt.

Liever meer tips? Lees dan ook 5 tips om effectief af te vallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.