Gezond avondeten op tafel toveren? (6 tips)

Wat eten we vandaag? De meest gestelde vraag op het internet geeft aan dat we dagelijks zoeken naar nieuwe gerechten. Wat blijkt? De meeste mensen hebben bijzonder veel moeite met het vinden van gezond avondeten. Hoe kook je een gezond diner en zorg je ervoor dat je alles uit het avondeten haalt dat erin zit?

Theorieën zijn er in overvloed. Een eetpatroon met minder koolhydraten is verreweg de beste manier om gezond eten te promoten. Gelukkig zijn daar ook diverse weekmenu’s voor te verkrijgen.

Met deze 6 tips zet jij vanaf vanavond elke dag een gezond diner op tafel.

 

#1 Start de week met Meatless Monday

Bij een koolhydraatarm dieet of een ketogeen dieet wordt het eten van vlees aanbevolen. Dat is niet gek, want er zitten veel eiwitten in vlees. Deze leveren je energie.

Maar er is ook veel kritiek op vlees. Niet alle vleessoorten zijn namelijk gezond en geven je die eiwitten.

De week starten zonder vlees kan daarom prima helpen. Je vermijdt op die manier de ongezonde transvetten (die slecht zijn voor je hart- en bloedvaten) en geeft meer ruimte aan de vezels, vitaminen en mineralen die in groente zitten.

 

#2 Kies voor verschillende kleuren

Groenten en fruit zijn niet alleen gezond en lekker, ze zien er ook nog eens kleurig uit. De kleur van fruit en groenten geeft namelijk aan welke voedingsstoffen erin zitten. Rode groenten en fruit (zoals pepers, tomaten en rode paprika’s) bevatten lycopeen (een gezond antioxidant), blauwe bessen zitten vol met anthocyanen (belangrijk voor je geheugen) en oranje groenten en fruit als mandarijn, pompoen en wortel zitten weer vol met carotenoïden (welke goed zijn voor je weerstand).

Je raadt het al: het beste is om voldoende te variëren in deze kleuren. Op die manier zet je elke avond een andere, gezonde avondmaaltijd op tafel.

 

#3 Zorg voor veel groenten en fruit

We zijn het gewend om aardappels, rijst en pasta aan ons avondeten toe te voegen. Een koolhydraatarm dieet en een keto dieet zijn hier geen voorstanders van, omdat er veel te veel koolhydraten in aardappels, rijst en pasta zitten.

Deze diëten raden je aan om aardappels, rijst en pasta het liefst helemaal te vervangen door nog meer groenten of vervangers van rijst en pasta door een groente-variant (zo heb je pizzabodems van bloemkool en pasta van courgette).

 

#4 Pasta en rijst? Kies voor volkoren

Mocht je een echte fan zijn van pasta en rijst, dan is het handig om voor volkoren te kiezen. Het eten van meer volkoren levert je sowieso een groot voordeel op: meer eiwitten en meer vezels. De calorieën die je op die manier binnenkrijgt zijn een stuk beter dan wanneer je de koolhydraatrijke variant (veel suikers) zou nuttigen.

Tegenwoordig zijn veel producten in een volkoren variant te verkrijgen. Zo is er volkoren pasta en volkoren rijst.

 

#5 Eet vaker ei

Wist je dat eieren gezond zijn? Lange tijd werd anders gedacht. Eieren zouden je cholesterol verhogen en ervoor zorgen dat je aders dichtslibben. Je zou minder eieren moeten eten. Tegenwoordig weten we wel beter en zijn we meer van eieren gaan houden. Zo zitten eieren vol met belangrijke aminozuren. Daarmee krijgt je lichaam sneller energie. Eieren voeden ook de spieren, die daardoor nog sterker worden en meer vet zullen gaan verbranden. Tot slot zitten er in eieren stofjes die je helpen om goed in slaap te kunnen komen, goed gehumeurd te blijven en je zenuwstelsel en brein gezond te houden!

Eet dus vaker een ei bij je avondeten. (Bijvoorbeeld in plaats van vlees op maandag.)

 

#6 Zo puur mogelijk

Het zal voor zichzelf spreken dat het belangrijk is om voeding zo puur mogelijk op tafel te zetten. Je diner is een belangrijke maaltijd, die je het beste met pure producten bereid. Kijk dus of je groenten en fruit direct bij de groenteboer kunt halen en maak zo min mogelijk gebruik van producten met heel veel ingrediënten (dat geeft vaak aan dat er van alles voor nodig is geweest om het product te krijgen tot wat het is, niet zo puur meer).

Bij groenten en fruit is het gelukkig niet zo heel moeilijk om ze puur aan te schaffen.

 

#7 Vermijd suikers

Een stukje vlees opleuken met een peperroomsaus? Een jus uit verpakking? Besef dat in veel van deze producten (kant-en-klare zakjes, even op te piepen in de magnetron) ongelooflijk veel suikers zitten. Zoveel suikers dat je gezonde maaltijd direct om zeep wordt geholpen. Vermijd dan ook altijd producten die veel suikers bevatten.

Hoe geef je dan meer smaak aan je eten? Bereid jus op basis van bak- en braadvocht en voeg zo nodig wat water of olie toe. Ga op zoek naar kruiden om vlees en gevogelte van smaak te kunnen laten veranderen. Deze 50 producten kunnen je ook helpen om een gezonde (koolhydraatarme) maaltijd op tafel te zetten.

 

Hulp bij gezond koken?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij een gezonde maaltijd koken? Download dan ons gratis weekmenu. Dit is een koolhydraatarm weekmenu met uitleg, boodschappenlijstjes én de lekkerste recepten die je makkelijk zelf kunt bereiden.

Download gratis het weekmenu

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.