Afvallen en vermageren met een dieetplan

Wil je afvallen of vermageren en heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan krijg je in dit artikel het antwoord op je vraag. Het beste kun je namelijk proberen te vermageren met een dieetplan.

Een goed uitgezocht dieetplan stelt je in staat om op de juiste, verantwoorde wijze gewicht te verliezen.

Maak niet dezelfde fout die deel andere mensen maken met afvallen: voorkom dat je in korte tijd heel veel afvalt met een crash dieet. Neem liever de tijd en ga voor resultaat op de langere termijn in plaats van snel afvallen.

 

Hoe kun je vermageren?

Vermageren gebeurt pas als de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt minder groot is dan de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.

Verbranden gebeurt automatisch. Je lichaam verbrandt de hele dag door energie om te kunnen functioneren. Je hebt daar vast wel eens over gehoord. Een man verbrandt per dag zo’n 2.500 calorieën en een vrouw zo’n 2.000. De exacte hoeveelheid calorieën die je verbrandt is afhankelijk van diverse factoren, zoals:

  • Wat voor werk doe je?
  • Hoeveel energie krijg je binnen door voeding?
  • Doe je op een dag aan sport?
  • Beweeg je veel of weinig?

 

Werk

De factor werk is heel belangrijk. Per dag ben je zo’n acht tot negen uur aan het werk. Als je fysiek zwaar werk doet, zal je meer afvallen dan wanneer je de hele dag achter een bureau zit. Mensen die bijvoorbeeld in de bouw werken en veel moeten tillen, vallen vanzelf meer af dan mensen achter een bureau.

 

Energie

Je hebt energie nodig om te kunnen functioneren. Die krijg je door voeding. Koolhydraten vormen een belangrijke vorm van energie, net als eiwitten. Je lichaam geeft vaak zelf aan hoeveel het nodig heeft. Een bouwvakker zal meer eten dan een kantoormedewerker.

 

Sporten

Extra verbranden doe je door sporten. Een paar keer per week sporten kan je veel kilo per week schelen. Als je een kantoorbaan hebt, maar wel fanatiek sport, zal je logisch meer verbranden dan iemand die ook op kantoor werkt en niet sport.

 

Beweging

Beweging kun je ook doen buiten je werk of buiten je sport om. Verkies je de auto boven de fiets? Dan zal je begrijpen dat je minder verbrandt dan iemand die wel de fiets pakt. Ook tussentijds een wandeling maken in plaats van in de kantine hangen is een vorm van beweging die de verbranding ten goede zal komen.

 

Afvallen met een dieetplan

Afvallen kan een complexe activiteit zijn. Het is een samenhang van bovengenoemde factoren: voeding en beweging zijn daarbij bepalend. Een goed dieetplan helpt je om zowel voldoende te eten als voldoende te bewegen.

Waar vind je nu een dieetplan?

Het belangrijkste is om te zoeken naar een dieet dat bij je past. Een koolhydraatarm dieet is bijvoorbeeld een gezond en makkelijk te volgen dieet, waarbij heel goed wordt gekeken naar voeding. De beperking van koolhydraten is hierbij het belangrijkste. Door minder koolhydraten te eten val je vanzelf meer af.

 

Nooit vermageren met een crash dieet

Een crash dieet is een manier van snel afvallen. Het is niet aan te raden om dit te volgen, omdat het effect van tijdelijke duur is. Je krijgt daarbij veel te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor je honger krijgt. Vermageren zal zeker gebeuren met een crash dieet, maar de verloren kilo’s zijn ook snel weer terug.

2 Reacties

  1. Joyce maart 25, 2019 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.