Afvallen met cruesli en muesli?

Een lekker ontbijtje dat goed vult maak je tegenwoordig heel eenvoudig zelf met muesli of cruesli. Maar is dat wel zo verstandig als je wil afvallen? En wat is het verschil tussen cruesli en muesli? In dit artikel aandacht voor afvallen met cruesli en muesli.

Afvallen met muesli

De Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner ontwkkelde rond het jaar 1900 muesli als voeding voor zijn patiënten. Hij experimenteerde met zo min mogelijk bewerkte voeding, want hij was ervan overtuigd dat de vervangers (zoals we die nu kennen in vegetarische gerechten) en rauwe ingrediënten een stuk gezonder waren dan vlees, witte suiker en conserven. Bircher-Benner maakte van geraspte appels, citroensap, melk, noen en havervlokken een papje en gaf dat aan zijn patiënten. Fruit was hierin het belangrijkste ingrediënt. De betekenis van het woord muesli komt uit het Zwitsers-Duits, waarin het ongeveer hetzelfde betekent als ‘brei’, waarmee je een beeld hebt van hoe het er destijds uitzag.

Tegenwoordige muesli

Pas in de jaren zestig werd muesli bij ons populair. Mensen gingen op zoek naar gezonde voeding. De muesli zoals wij die nu kennen lijkt niet meer op die van Bircher-Benner. Want naast haver zitten er allerlei granen in, zoals gerst, rogge, tarwe en spelt. Tevens worden er soms smaakmakers aan toegevoegd, zoals chocola, kokosnoot en (gedroogd) fruit.

Afvallen met cruesli

Een variant van muesli (zoals het destijds werd bedacht door de Zwitserse arts) is cruesli. Quaker gaf cruesli als merknaam aan haar muesli. Maar intussen is deze term zo normaal geworden dat we knapperige mueslibrokjes cruesli zijn gaan noemen. Het wordt nog altijd gemaakt door muesli, maar dan door het te bakken in olie of boter en suiker of in een suikervervanger en honing. De koekjes die uit dat baksel ontstaan, worden in kleine stukjes gebroken.

Tegenwoordige cruesli

De kleine koekjes die voortkomen uit dit bakken worden tegenwoordig door veel mensen meegenomen als tussendoortje. Ze eten het in hun pauze, tussen de middag of bij de koffie.

Wel of niet afvallen

De belangrijkste vraag is of je nu wel of niet zult afvallen met cruesli en muesli. Muesli en cruesli bevatten veel vezels. Dat zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je goed volzit. Daarbij helpt het je om naar het toilet te gaan. In muesli zitten koolhydraten, vezels, eiwitten, vitamines B en mineralen. Wanneer je er wat vers fruit bijdoet, heb je een goede start van de dag. Wat dat betreft kun je muesli en cruesli prima nuttigen als je bezig bent met afvallen. Verwacht er echter geen wonderen van, want helaas zitten cruesli en muesli vol met suikers. Tevens is er vet nodig om cruesli en muesli knapperig te maken.

Lees ook 5 afvaltips en nog 5 afvaltips

Eet met mate

Cruesli en muesli kunnen je helpen om af te vallen, want ze geven je een verzadigd en vol gevoel. Daardoor zul je minder snel naar andere snacks en tussendoortjes grijpen. Eet ze echter met mate, want er zitten veel suikers en vetten in cruesli en muesli. Eén reep cruesli per dag is meer dan voldoende en ontbijten met muesli en een beetje fruit zal effect hebben, mits je het niet overdrijft. Houd ook rekening met de ingrediënten. Het is vanzelfsprekend dat chocolade minder gezond is dan een gedroogde perzik.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.