Het zone dieet

Het Zone dieet is de naam van een nog redelijk onbekend dieet. De theorie achter het Zone dieet komt van dr Barry Sears. Eten is volgens hem niet bedoeld om je honger te stillen, maar “een medicijn voor je lichaam” (bron: Gezondheidsnet.nl).

 

Het Zone Dieet van Barry SearsWat is het Zone dieet?

Het Zone dieet gaat uit van de gedachte dat je niet eet omdat je honger hebt, maar omdat je lichaam energie nodig heeft. Dr Barry Sears noemt dit ook wel het medicijn dat je lichaam nodig heeft.

Het Zone dieet valt, net als bijvoorbeeld het Montignac dieet, onder de hormonale diëten. Het regelt de suikerspiegel in je bloed en daarmee wordt ook de volledige hormoonhuishouding in je lichaam geregeld door wat je eet.

Dat is precies de bedoeling van het dieet. Het is volgens dr Sears een levenslange manier om controle te houden over je hormonen.

 

Hoe werkt het dieet?

Wie het Zone dieet volgt, eet twee groepen aan voedingsmiddelen. Namelijk:

  1. Voeding die rijk is aan magere eiwitten.
  2. Voeding die rijk is aan natuurlijke koolhydraten.

 

Voeding die rijk is aan magere eiwitten

Hier komt het eiwitdieet om de hoek. Magere eiwitten hebben een positief effect op het metabolisme van je lichaam. Vet wordt verbrand doordat je eiwitten aan het werk zet. Volgens dr Barry Sears mag je binnen het Zone dieet producten nuttigen die tot de magere eiwitten horen. Daarmee kom je uit bij vormen van wit vlees, zoals kip, of bepaalde typen vis.

 

Voeding die rijk is aan natuurlijke koolhydraten

Bij de tweede groep die dr Sears behandelt, kom je uit bij de gedachte achter een koolhydraatarm dieet. Je mag natuurlijke koolhydraten eten. Let op: dat zijn dus geen koolhydraten die gebruikt zijn om producten op smaak te brengen of langer houdbaar te houden. Wat betekent dit? Dat je vooral fruit, groenten en vezelrijke voeding mag eten. Hieronder vallen dus niet pasta, brood en aardappels. Die mag je maar voor 25% van je normale hoeveelheid.

 

Barry SearsHet Zone dieet in de praktijk

Wie uitgaat van de richtlijnen van het Zone dieet, zal in de praktijk meer groenten en fruit eten, veel meer magere eiwitten en natuurlijke koolhydraten. Daarmee worden ongezonde koolhydraten en suikers genegeerd.

Ook raadt dr Sears aan om dagelijks supplementen te gebruiken van omega 3 visolie. Hiermee kun je de verhouding eiwitten en koolhydraten reguleren en hongergevoelens uitstellen.

 

Beweging

Het Zone dieet richt zich niet alleen op voeding. Er wordt ook aangeraden om te bewegen. Het liefst elke dag. Aerobic en soortgelijks sporten worden door dr Sears aangeraden. De spiergroepen worden hierbij optimaal getraind. Hardlopen is ook toegestaan, net als zwemmen. Over het algemeen geldt: hoe meer spiergroepen er getraind worden, hoe beter.

 

Hoeveel kun je afvallen met het Zone dieet?

Het duurt even voor je resultaten gaat zien binnen het Zone dieet. Je mag ook nog redelijk wat eten, zoals drie maaltijden op een dag en twee snacks. Sommige mensen vinden het een nadeel dat het even duurt voor je effect ziet, omdat ze wel het gevoel hebben veel af te vallen. De eerste kilo’s zijn vooral vocht.

Naar verloop van tijd verlies je ongeveer een kilo per week.

 

Wie kunnen het Zone dieet volgen?

Helaas is het Zone dieet niet voor iedereen weggelegd. Aangezien het tegen de aanbevolen voedingspatronen ingaat, kunnen mensen die zwanger zijn beter eerst met de huisarts praten alvorens het dieet te gevolgen.

Daarbij zijn er geluiden dat het Zone dieet veel weg heeft van een crash dieet. Wie snel gewicht verliest, is niet verstandig bezig. De kilo’s die dan verloren worden, zitten er in de kortste tijd weer aan als het dieet wordt gestopt.

Ook mensen met ernstig overgewicht, een BMI van meer dan 30, kunnen beter een ander dieet kiezen.

 

Alternatieven voor het Zone dieet

Zoals in dit artikel al gezegd is er een directe link tussen het Zone dieet en twee andere diëten, namelijk een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet. Wie het Zone dieet niet wil of kan voeren, kan nog wel kijken naar een van deze twee diëten. Het effect zal ongeveer hetzelfde zijn, al staan zowel het eiwitdieet en koolhydraatarme dieet erom bekend dat er sneller resultaat geboekt kan worden.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.