Is het Dash dieet ook een koolhydraatarm dieet?

Het Dash dieet is een immens populair dieet dat voornamelijk in de Verenigde Staten actief gebruikt wordt. Het Dash dieet richt zich namelijk niet hoofdzakelijk op afvallen, maar op het voorkomen en afnemen van diverse welvaartsziekten.

Maar als we kijken naar het Dash dieet, zien we veel overlap met het koolhydraatarme dieet. Hoe zit dat nu precies? Wanneer volg je een Dash dieet en wanneer kies je voor een koolhydraatarm dieet?

 

Het Dash dieet: in een notendop

Wat het Dash dieet inhoudt, lees je het beste in het uitgebreide artikel over het Dash dieet. Maar om even kort een en ander samen te vatten, hier wat speerpunten van een Dash dieet:

  • Het Dash dieet richt zich op het voorkomen van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk;
  • Door het eten volgens het Dash dieet val je sneller af;
  • Je krijgt minder zout binnen, waardoor je vochtafdrijving een stuk beter werkt en je nieren minder snel beschadigd raken.

 

Wie volgen het Dash dieet?

Het Dash dieet is meer dan een hype. Langere tijd werd gedacht dat het effect snel zou verdwijnen, maar eigenlijk is het Dash dieet al vele jaren in gebruik. Ook in Nederland en België stappen redelijk wat mensen over op een Dash dieet.

Een Dash dieet kan gevolgd worden op advies van de huisarts. Wanneer mensen te maken hebben met allerlei ziektes en kwaaltjes, kan het prima helpen om die kwaaltjes en ziektes te behandelen. Een Dash dieet is namelijk veelomvattend.

Mensen met een te hoge bloeddruk, mensen met een te hoog cholesterol en mensen met diabetes of de aanleg tot diabetes volgen het Dash dieet, omdat ze op die manier kunnen werken aan het verlagen van bloeddruk en cholesterol en diabetes kunnen vertragen of zelfs voorkomen.

 

Wat houdt het Dash dieet in?

Het Dash dieet laat je producten eten met weinig koolhydraten, veel eiwitten, weinig zout en weinig aanzetten tot een verhoogd cholesterol.

Er zijn diverse receptenboeken geschreven die je kan volgen om Dash te gaan eten.

Maar het Dash dieet heeft ook heel veel weg van het koolhydraatarme dieet.

 

Is het Dash dieet een verkapt koolhydraatarm dieet?

Het antwoord op die vraag is “ja” en “nee”. Het Dash dieet is niet hetzelfde, maar doet voor een groot deel wel hetzelfde. Dat klinkt misschien wat verwarrend. Maar het belangrijkste verschil is de focus.

Een koolhydraatarm dieet heeft puur als doel om je slanker te laten worden door anders te gaan eten. Koolhydraatarme gerechten helpen daarbij. Bij diverse koolhydraatarme diëten – waarvan het Atkins dieet het bekendste voorbeeld is – werkt het dan ook zo dat je afvalt en op gewicht probeert te blijven.

Bij Dash ligt de focus niet op afvallen. De algehele gezondheid staat centraal. Primaire doelen van het Dash dieet zijn:

  • Het verlagen van de bloeddruk
  • Het verlagen van het cholesterol
  • Het voorkomen of verbeteren van ziektes als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes

Die doelen zijn niet de doelen die het koolhydraatarme dieet heeft. Afvallen is bij het Dash dieet eerder een bijeffect dan een doel.

En daar ligt dan ook het belangrijkste verschil.

 

Welk dieet kun je beter volgen?

Afhankelijk van jouw doel kun je dus kiezen voor een Dash dieet of voor een koolhydraatarm dieet.

Is het jouw doel om af te vallen? Dan kies je voor het koolhydraatarme dieet. Dat is namelijk sneller dan wanneer je af wil vallen met het Dash dieet. Daarbij krijg je ook nog allerlei andere voordelen, zoals een betere conditie en betere gezondheid. Je zou kunnen zeggen dat de doelen van het Dash dieet de bijeffecten zijn van het koolhydraatarme dieet.

Wil je juist eerst afrekenen met genoemde ziekten en kwaaltjes? Wil je minder zout eten? Is het niet per sé je insteek om af te vallen? Kies dan voor het Dash dieet. Het zal je zeker helpen om je doelen te bereiken.

 

Is er een link met een eiwitdieet?

Een veel gestelde vraag is of het Dash dieet ook overlap heeft met het eiwitdieet. Dat is niet zo sterk het geval als met het koolhydraatarme dieet. Desondanks worden er binnen het Dash dieet ook veel eiwitrijke producten gegeten. Belangrijk is wel dat het Dash dieet strenger naar vlees- en vissoorten kijkt dan het eiwitdieet.

Lees je hier dus goed over in voordat je aan een Dash dieet begint.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.