Is het Dukan dieet ook een koolhydraatarm dieet?

Dr Pierre Dukan ontwikkelde in de jaren zeventig van de vorige eeuw het zeer bekende en geliefde Dukan dieet. De Dukan levensstijl richt zich op een andere manier van voeding dan wat de mensen in Frankrijk destijds deden.

Het succes stroomde al snel de grenzen over en niet alleen in Frankrijk, maar wereldwijd worden mensen geholpen door de inzichten van dr Pierre Dukan.

Wat is het uitgangspunt van Pierre Dukan?

Pierre Dukan is een Franse arts. Hij onderzocht de werking van voeding op het gewicht (en overgewicht) van mensen. Dat onderzoek bracht hem tot inzichten die hebben geleid tot een ander eetpatroon. Dat eetpatroon is de voorloper van de meeste eiwitdiëten zoals wij die nu kennen. Het Dukan dieet was eigenlijk het eerste uitgesproken eiwitdieet.

Uitgangspunten van Pierre Dukan waren onder meer de volgende:

  • Koolhydraten maken ons sneller dik en eten we te veel;
  • We moeten meer natuurlijke producten gaan eten;
  • De beste natuurlijke producten zijn arm in koolhydraten en rijk aan eiwitten;
  • Verzadigde vetten moet je laten staan, onverzadigde vetten kun je wel eten;
  • Groenten en fruit zijn erg belangrijk om aan vitaminen en mineralen te komen.

Als we deze uitgangspunten naast de bekende uitgangspunten van een koolhydraatarm dieet leggen, kunnen we best concluderen dat Pierre Dukan een koolhydraatarm dieet heeft ontwikkeld.

 

Eiwitdieet of koolhydraatarm dieet?

En toch is het dieet van dr Pierre Dukan wereldwijd bekend als een protein diet (eiwitdieet). Dat heeft ermee te maken dat het dieet zich focust op het meer eten van eiwitten. En daar ligt nu eigenlijk precies het verschil met een koolhydraatarm dieet. Waar een eiwitdieet zich richt op het eten van meer eiwitten (en ook bedoeld: minder koolhydraten), benadert het koolhydraatarme dieet het van de andere kant (minder koolhydraten, maar meer eiwitten).

Je mag het Pierre Dukan dan ook best beschouwen als een vorm van koolhydraatarme diëten, hoewel het in de basis een eiwitdieet is.

Verwarrend? Dat valt best mee, want de scheidslijn tussen koolhydraatarm dieet en eiwitdieet is nu eenmaal heel erg dun. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, volg je eigenlijk ook een eiwitdieet en vice versa.

 

Hoe effectief is het Dukan dieet vandaag de dag?

De theorie van Dukan wordt nog altijd gebruikt. Ook nieuwe eiwitdiëten gaan uit van de strekkingen en uitgangspunten die Dukan in de jaren zeventig van de vorige eeuw onderzocht.

Je kunt dus stellen dat het dieet nog effectief is.

Maar het is wel zo dat er veel nieuwe diëten en goedkopere alternatieven voor zijn teruggekomen. Het koolhydraatarm dieet is van zichzelf al een stuk goedkoper dan welk dieet dan ook. Maar ook als je een eiwitdieet zou willen volgen, kun je goedkoper uit zijn. Je hoeft niet persé een compleet pakket aan te schaffen, maar kunt genoegen nemen met een uitgebreid en professioneel kookboek met eiwitrijke recepten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het bekende boek FitChef? Daarin leer je hoe eiwitten het verschil kunnen maken tussen dik en dun!

 

Conclusie

De theorie van dr Piere Dukan richt zich met name op het eiwitdieet, waardoor het Dukan dieet niet uitgesproken een koolhydraatarm dieet is. Maar aangezien er veel overlap is, kun je het Dukan dieet wel deels als koolhydraatarm beschouwen.

Vandaag de dag geldt de theorie van Dukan nog altijd. Maar er zijn wel veel nieuwe producten bijgekomen die je in staat stellen vanuit dezelfde theorie – maar wel een stuk goedkoper – af te vallen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.