Koolhydraatarme recepten met havermout

Havermout en afvallen. Gaat dat samen? Er is vaak veel onduidelijkheid over het effect van havermout op het afvallen. Enerzijds bevat havermout relatief weinig calorieën (per portie van 40 gram slechts 150 kcal), anderzijds zitten er veel koolhydraten in, namelijk 24 gram per portie.

Toch kunnen recepten met havermout prima binnen een koolhydraatarm voedingspatroon, een koolhydraatarm dieet en zelfs binnen een eiwitdieet.

De reden daarvoor leggen we je uit in dit artikel. Tevens geven we je twee heerlijke recepten op basis van havermout.

 

Wat is havermout?

Je moet haver niet verwarren met havermout. Haver is de gehele graankorrel. Om aan havermout te komen wordt die graankorrel gepeld. Het schilletje wordt weggehaald en de korrel wordt in stukjes geknipt, opgewarmd en vervolgens platgewalst. Op die manier ontstaat havermout. De vlokken die overblijven zijn sneller te koken dan haver. Havermout is gebruiksvriendelijk en in veel gerechten toe te passen.

Havermout wordt vandaag de dag vooral gebruikt om pap mee te maken. Havermoutpap staat bekend als een stevig ontbijt, waar je veel energie van krijgt. De laatste jaren wordt havermout ook gebruikt als ingrediënt voor andere producten, zoals:

 • Havermoutmuffins
 • Havermoutpannenkoeken
 • Havermouttaart

 

Veel koolhydraten in havermout

In de inleiding schreven we al dat havermout veel koolhydraten bevat. Dat is dan ook de reden dat veel mensen onterecht denken dat havermout ongezond is en zeker niet past binnen een koolhydraatarm ontbijt. Hierbij willen we met dat beeld voorgoed afrekenen.

Havermout past prima in een koolhydraatarm dieet en zal zeker bijdragen aan je gezondheid.

 

Enkelvoudige en complexe koolhydraten

Dat heeft te maken met het verschil tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten. Daarover hebben we een heel artikel geschreven. In een notendop komt het erop neer dat enkelvoudige koolhydraten veel suikers bevatten. Deze koolhydraten zijn de snelle koolhydraten. Ze geven je korte tijd energie, maar zorgen ook voor het aanmaken van veel suikers die niet verbrand kunnen worden. Snelle koolhydraten worden dus opgeslagen als vet.

Complexe koolhydraten zijn de trage koolhydraten. Deze leveren beetje bij beetje energie, door de dag heen. Deze complexe koolhydraten worden door je lichaam gewoon verbrand en niet opgeslagen als vet. Complexe koolhydraten mag je binnen een koolhydraatarm dieet dus gewoon eten. Eigenlijk zouden we er verstandig aan doen om te spreken van een “Enkelvoudig koolhydraatarm dieet” als we een koolhydraatarm dieet beschrijven. Dat dekt de lading beter.

Er zitten dus veel complexe koolhydraten in havermout en dat is juist goed. Ze geven de energie beetje bij beetje vrij en maken je niet dik.

 

Afvallen met havermout

Kun je dan afvallen met havermout? Net als alle andere ingrediënten die passen binnen een koolhydraatarm voedingspatroon, zal havermout er van zichzelf niet heel veel aan bijdragen dat je afvalt. Maar het zorgt er ook niet voor dat je aankomt. En dat is wat veel andere producten – buiten een koolhydraatarm voedingspatroon – wél doen.

Havermout zal er wel voor zorgen dat je verzadigd bent, dat je veel energie krijgt en dat je weinig honger meer hebt. Op die manier helpt havermout je lichaam dus wel energie te verbranden en dus ook vet te verbranden.

 

Eiwitten in havermout

Een andere reden om aan te nemen dat je havermout prima past binnen een koolhydraatarm dieet, maar ook binnen een eiwitdieet, is dat er eiwitten in havermout zitten. Per gewone portie van 40 gram zitten er zo’n 4,4 gram eiwitten in. Dat is best veel. En dat is goed. Want eiwitten helpen je spiermassa sneller te herstellen, geven je veel energie en helpen ook de vetverbranding goed op gang.

Niet voor niets kom je in eiwitrijke kookboeken veel gerechten tegen waarin havermout wordt gebruikt, zoals krokante muesli, eiwitrijke crackers en Amerikaanse havermoutpannenkoeken (deze recepten komen uit het kookboek FitChef).

 

Spieren opbouwen met havermout

Met andere woorden hebben niet alleen mensen die willen afvallen heel veel baat bij het eten van havermoutproducten. Ook mensen die spiermassa willen opbouwen eten veel havermout. De koolhydraten worden niet opgeslagen als vet en de eiwitten verzorgen de vetverbranding én geven een gevoel van verzadiging.

 

De voordelen van havermout op een rijtje

Ben je nog niet overtuigd? Dan zetten we graag nog een keertje de voordelen van havermout voor je op een rijtje:

 • Havermout bevat geen enkelvoudige (slechte) koolhydraten, maar alleen complexe (goede) koolhydraten;
 • Door havermout te eten kom je niet aan;
 • Havermout geeft je heel veel energie;
 • Afvallen zal gestimuleerd worden door het eten van havermout.

Andere voordelen van havermout:

 • Havermout is in elke supermarkt te verkrijgen;
 • Havermout is helemaal niet duur (voor een doosje van 500 gram betaal je nog geen 2 euro);
 • Je kunt havermout op allerlei manieren gebruiken (er is veel variatie mogelijk).

 

Koolhydraatarme recepten met havermout

Wil jij afvallen met koolhydraatarme recepten met havermout? Natuurlijk kun je gewoon een bakje yoghurt of kwark pakken en dit mengen met havermout. Maar dat wordt al gauw zo gewoon. Deze twee recepten willen we je dus zeker niet onthouden:

 • Havermoutpannenkoeken (met seizoensgebonden fruit)
 • Havermoutwafels

 

Havermoutpannenkoeken

Pannenkoeken op basis van havermout maken dat je je niet zo schuldig hoeft te voelen als je pannenkoeken eet. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook met pannenkoeken als basis kun je eindeloos variëren. Bijvoorbeeld met het fruit dat je erop doet. In de zomer heerlijk met aardbeien, maar in het voorjaar en de herfst net zo lekker met appel of met peer.

 

Je hebt nodig (voor ca 10 pannenkoeken): 100 gram havermout, 100 gram boekweitmeel, 4 eieren, 200 ml ongezoete amandelmelk, 2 theelepels bakpoeder, 2 stokjes vanille, 2 theelepels kaneel, een flinke hand walnoten, kokosolie (of een ander bakmiddel) en een bakje fruit (in partjes gesneden).

 

Bereidingswijze:

 1. Schep de boekweitmeel en havermout goed door elkaar in een grote kom. Kluts hier de eieren doorheen en voeg de amandelmelk toe. Doordat je havermout gebruikt, is het beslag wat klonterig.
 2. Schrap het merg uit het stokje vanille. Doe dit samen met de 2 theelepels bakpoeder in het beslag.
 3. Schep en roer goed door tot je beslag klaar is om te gaan bakken.
 4. Verhit in een koekenpan de kokosolie en bak niet al te grote pannenkoeken.
 5. Beleg de pannenkoeken met stukjes fruit.

Koolhydraatarme recepten havermoutpannenkoek

 

Havermoutwafels

Als je op zoek bent naar een goede start van de dag, kun je deze havermoutwafels eens een kans geven. Ze kosten enige voorbereiding, met name omdat je zelf meel moet maken van de havermout (wellicht kun je dat ook ergens kopen, als je geen zin hebt om dit zelf te doen).

 

Je hebt nodig (voor 4 wafels): 80 gram havermout, 150 ml ongezoete amandelmelk, ½ theelepel kaneelkruiden, 1 theelepel bakpoeder, kokosolie (of andere bakolie) en een wafelijzer.

 

Bereidingswijze:

 1. Je moet eerst meel maken van de havermout. Doe dat door de havermout fijn te malen in een keukenmachine, met een staafmixer, in de koffiemolen of in een hakmolen. Een goede blender kan dit werk ook uit handen nemen (al verschilt de kwaliteit van blenders nogal eens).
 2. Meng het meel met de amandelmelk, de kaneelkruiden, het bakpoeder en het ei. (Optioneel kun je er een kleine geraspte appel aan toevoegen voor nog meer smaak.) Klop het mengsel tot er een dik beslag ontstaat.
 3. Warm je wafelijzer op en smeer deze goed in met kokosolie. Vul de wafelvormen en bak de wafels gaar.
 4. Optioneel kun je de wafels voorzien van vers fruit of diepvriesfruit.

Koolhydraatarme recepten wafel van havermout

 

Nog meer havermout recepten (die je helpen afvallen)

Afslank ReceptenbijbelNatuurlijk zijn dit slechts twee voorbeelden van recepten met havermout. Wanneer je meer recepten wil kun je het kookboek de Afslank Receptenbijbel eens bekijken. Hierin staan meer dan 10 recepten op basis van havermout, zowel voor het ontbijt als voor de lunch. Wat dacht je bijvoorbeeld van havermout met bosbessen, druiven en lijnzaad? Of van havermout met banaan en cacao? Liever wat hartigs? Ga dan voor de havermoutmuffins met pesto.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

 

Bewaren

Laat een reactie achter