Moet je het Atkins koolhydraatarm dieet volgen?

Als we de term koolhydraatarm dieet in de mond nemen, denken veel mensen aan het Atkins dieet. Dit dieet is dan ook erg bekend en wordt nog steeds door veel mensen gebruikt.

Het stamt uit 1972 toen dr. Robert Coleman Atkins (een bekende Amerikaanse cardioloog) zijn bevindingen over overgewicht en koolhydraten publiceerde in de “Dr. Atkins Dieet Revolutie”. Dit boek werd een bestseller en diende als basis voor veel andere koolhydraatarme diëten én kookboeken.

Maar hoe relevant is het koolhydraatarm dieet van Atkins vandaag de dag? Moet je dit dieet volgen om succesvol af te vallen of kan het ook anders? In dit artikel geven we je een uitgebreid antwoord op die vraag.

De kracht van Atkins

Het Atkins-dieet was het allereerste dieet waarvan werd gezegd dat het koolhydraatarm was. In tegenstelling tot veel andere diëten – waaronder Weight Watchers – richtte het dieet zich op slechts één van de drie voedingsstoffen. Net als het eiwitdieet zich op eiwitten richt, richt het koolhydraatarme dieet zich op koolhydraten.

Niks geen calorieën of punten tellen. Nee, het ging om de koolhydraten. Vervang die voor eiwitten en verzadigde vetten en ervaar dat dit al voldoende is om in korte tijd heel veel af te vallen.

Atkins was de eerste die dit in kaart bracht en publiceerde en daar lag dan ook lang zijn kracht. Hij was altijd vooruitstrevend. Wie Atkins volgde, viel af.

 

Verschillende fasen

Het Atkins-dieet heeft verschillende fasen, waarover je kunt lezen in ons uitgebreide artikel over het Atkins-dieet.

Deze fasen schrijven voeding en producten voor die je in een bepaalde volgorde kan eten om het dieet goed aan te laten slaan.

Deze fasen zijn gebaseerd op het onderzoek van Atkins en zijn doorontwikkeld. Ze werken ongetwijfeld, maar het is echt niet zo dat het alleen maar op die manier kan.

Aan deze vier fasen is het verkoopmodel te herkennen dat Atkins nog altijd hanteert. Maar het is prima om je eigen volgorde aan een koolhydraatarm dieet te geven.

 

Vandaag de dag

Maar de revolutie van het koolhydraatarme dieet is zo snel gegaan, dat het ook het Atkins-dieet voorbij is gestreefd. Diverse commerciële instellingen ontwikkelden diëten, shakes en repen (allemaal onder het label van Atkins) om geld te verdienen aan dit dieet.

Het is echter nergens voor nodig.

Je kunt namelijk prima afvallen zonder het Atkins-dieet te volgen. Als je gewoon gezonder gaat eten en drinken en focust legt op gezonde voeding, komt het goed.

De vier fasen heb je niet nodig. Je kunt in één keer over op allemaal koolhydraatarme gerechten, maar je kunt ook gefaseerd overstappen en bijvoorbeeld eerst je lunch te vervangen, een week later ook je ontbijt en nog een week later alles koolhydraatarm te koken.

Het is maar net hoeveel haast je hebt en hoe fanatiek je bent. Maar niets is goed of fout.

 

Koolhydraatarm afvallen kan iedereen

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen op eigen kracht kan afvallen met een koolhydraatarm dieet. We schreven eerder een methode om 10 kilo af te vallen. Deze manier van afvallen is volledig gebaseerd op het eten van minder koolhydraten.

Je kunt dus ook zonder koolhydraatarme recepten van Atkins afvallen met een koolhydraatarm dieet. Hoe? Door koolhydraatarme recepten te bereiden en zoveel mogelijk maaltijden koolhydraatarm te maken.

 

Koolhydraatarmer gaan leven

Een koolhydraatarmer leven bestaat uit het vervangen van ontbijt, lunch en diner voor koolhydraatarmere varianten. Dus weg met brood, pasta, rijst en aardappels! Tover meer vlees, vis, noten en zaden op tafel. Ga voor gevarieerde groente met uitjes en paprika’s, in plaats van gesuikerde sausjes en jus.

Een kookboek kan je prima helpen om de eerste stappen te zetten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Afslank Receptenbijbel. Daarmee heb je voor een paar tientjes het beste kookboek van dit moment in huis. Zodra je dat hebt doorgenomen, kun je de rest eenvoudig zelf.

 

Conclusie

Het klinkt misschien gek, maar het is niet erg om Atkins los te laten. We hebben heel veel gehad aan dit dieet en de onderzoeken die gedaan zijn, maar het Atkins van vandaag de dag blijft een commercieel bedrijf. Het geeft repen en shakes uit in de hoop geld te kunnen blijven verdienen aan haar merk.

Maar door gewoon verstandig zelf koolhydraatarm te gaan koken, kun jij voor jezelf prima dat verschil maken. Gebruik je eigen schema’s of laat je inspireren door onze kennisbank of gratis recepten om te starten. Vandaag nog!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.