Waarom vetten en eiwitten zo belangrijk zijn tijdens een koolhydraatarm dieet

Stel dat je een koolhydraatarm dieet bent gaan volgen of misschien al volgt. Grote kans, want wat ons betreft is een koolhydraatarm dieet een van de beste manieren om af te vallen.

Als je dat doet, hoor je waarschijnlijk om de haverklap dat vetten en eiwitten zo belangrijk zijn. Van eiwitten is dat misschien nog wel te snappen, maar van vetten toch niet?

Je bent toch juist bezig om vet te verbranden? Waarom zou je dan vetten gaan eten.

Dat raadsel zullen we in dit artikel uit de doeken doen. Ontdek waarom je binnen een koolhydraatarm dieet juist wel vetten (en eiwitten) moet gaan eten.

Energiebronnen

Het lichaam is voortdurend op zoek naar energie. Voorheen haalde het veel energie uit koolhydraten. Snelle koolhydraten maken ons echter dik, terwijl complexe koolhydraten prima gegeten kunnen worden.

Maar wanneer we kritisch kijken, zien we ook dat complexe koolhydraten maar weinig energie leveren. We moeten dus op zoek naar vervangers.

Eiwitten en vetten kunnen fungeren als belangrijkste vervangers, omdat ze toch al deel uitmaken van je voedingspatroon.

 

Eiwitten

Eiwitten leveren niet alleen energie aan je lichaam. Ze spelen ook een zeer belangrijke rol bij het aanmaken van nieuwe spiermassa, het herstellen van cellen en spieren en het aanmaken van nieuwe cellen, bloed en kraakbeen.

Eiwitten zorgen bovendien voor een verzadigd gevoel. Wie genoeg eiwitten eet zal minder honger ervaren. En het grote voordeel is dat eiwitten zitten in veel producten die ook op de koolhydraatarme boodschappenlijst staan, namelijk:

  • Ei (gebakken, gepocheerd, gekookt en ga zo maar door);
  • Vleessoorten als rundvlees, lamsvlees en varkensvlees;
  • Gevogelte zoals kip en kalkoen;
  • Vissoorten als kreeft, haring, zalm en makreel;
  • Volle kwark;
  • Vleesvervangers zoals tofu (perfect voor vegetariërs).

 

Vetten

Waarom zou je vet gaan eten als je juist wil afrekenen met overtollig lichaamsvet. Een logische vraag waar we in onze kennisbank over vetten ook uitgebreid op ingaan. Voor nu het korte antwoord: je hebt twee soorten vetten. De goede vetten heeft je lichaam nodig, want ze zorgen voor een gezonde bloedsuikerspiegel, voorkomen hongergevoelens en helpen je aan gezonde energie. De ongezonde vetten zijn vetten die onnodig dik maken (zitten vaak in producten vol met koolhydraten). Daarbij zorgen deze vetten ook op een verhoogd risico van welvaarsziekten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, een verhoogde bloeddruk en diabetes.

De meeste ongezonde vetten zitten in kant-en-klaar maaltijden, pizza uit de diepvries en gefrituurde producten.

Waar haal je nu die gezonde vetten vandaan? Die zitten voornamelijk in onderstaande producten:

  • Vette vissoorten (zalm, sardientjes, haring en makreel zijn de beste voorbeelden);
  • (Onbewerkte) noten en zaden;
  • Roomboter;
  • Oliesoorten als olijfolie en kokosolie.

 

Combinatie

Het gaat om een gezonde combinatie van eiwitten en vetten. Probeer je vleessoorten of vissoorten (eiwitten) te bakken in de genoemde oliesoorten (goede vetten) en vul aan met noten en zaden. Eet op brood roomboter (vetten) en vleessoorten (eiwitten) of eet veel zuivel.

Op die manier lever je je lichaam het maximale aan energie, maar een minimum aan koolhydraten. Het gevolg is dat je nog sneller af zal vallen.

 

Afslank Receptenbijbel

De beste handleiding om te beginnen met een koolhydraatarm dieet, waarbij vetten en eiwitten dienen als vervangers, vind je in het boek De Afslank Receptenbijbel. Lees onze uitgebreide review en kom te weten wat de Afslank Receptenbijbel voor jou kan betekenen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.