Lekkere recepten top 10 (makkelijke recepten die je helpen afvallen)

Er is steeds meer vraag naar lekkere recepten die je helpen bij het afvallen. Wanneer we het hebben over “lekkere recepten” is het niet gek dat we vooral denken aan ongezonde recepten. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Het is namelijk heel goed mogelijk om lekkere gerechten op tafel te toveren en toch af te vallen. Natuurlijk moeten het dan wel koolhydraatarme recepten zijn!

Laat je in dit artikel verrassen door makkelijke recepten die je zullen helpen om af te vallen én verder bijdragen aan je gezondheid.

We informeren je in dit artikel over diverse soorten recepten en verwijzen je door naar voorbeelden van die recepten op onze website.

 

Caloriearme recepten versus koolhydraatarme recepten

Om te beginnen willen we je informeren over het verschil tussen caloriearme recepten en koolhydraatbeperkte recepten. Als je Dieetkompas al een tijdje bezoekt weet je dat wij een voorstander zijn van koolhydraatarme recepten.

 

Caloriearme recepten

Het idee van caloriearme recepten – of een caloriearm dieet – is een beetje achterhaald. Caloriearme recepten zullen je helpen bij het afvallen, maar zijn zeker niet de beste manier. Want wie caloriearmer gaat eten komt tekort aan drie voedingsstoffen:

 • Eiwitten
 • Vetten (verzadigd en onverzadigd)
 • Koolhydraten (complex en enkelvoudig)

Alle drie vormen ze een gezonde basis. Ze leveren je energie om de dag door te komen. Het is dus niet voor niks dat mensen die een caloriearm leven leiden zich sneller moe en futloos voelen.

 

Koolhydraatbeperkte recepten

Binnen de drie voedingsstoffen heb je koolhydraten. Nu is het zo dat je zeker koolhydraten binnen moet krijgen als je gezond wil leven, want koolhydraten geven je veel energie.

Maar op Dieetkompas heb je ook kunnen lezen dat er duidelijk een onderscheid is tussen twee verschillende soorten koolhydraten: de complexe en de enkelvoudige.

Door je te richten op complexe koolhydraten en de enkelvoudige koolhydraten te vermijden, volg je een gezond en gevarieerd koolhydraatbeperkt dieet. Enkelvoudige koolhydraten zijn namelijk de dikmakers. Je vindt ze in onder meer banket, maar ook in brood, pasta en rijst. Aangezien je lang niet alle energie verbruikt uit deze koolhydraten, worden ze opgeslagen als vet.

Dat is bij complexe koolhydraten niet het geval. Die vind je in natuurlijke producten, zoals groenten, fruit, vlees en vis, sommige noten en zaden.

Kortom: in onze recepten bevelen we je aan om koolhydraatarm te gaan eten en drinken, waarbij we bedoelen dat je de enkelvoudige koolhydraten zoveel mogelijk uit de weg gaat, maar de complexe koolhydraten nog wel blijft nuttigen.

 

Gezonde taart recepten

Bestaat er zoiets als gezonde taart? Gelukkig wel. Er zijn genoeg gezonde taart recepten te vinden, waaronder één op onze website.

Wanneer je een gezonde taart wil bakken zal die zo koolhydraatbeperkt mogelijk moeten zijn. Echter, de meeste enkelvoudige koolhydraten komen voor in banket. Het is dus de kunst om een taart te bakken zonder enkelvoudige koolhydraten. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het gaat er met name om dat je rekening houdt met de soort meel die je gebruikt. Gewoon tarwemeel, zoals in de meeste taarten, is hierbij uitgesloten. Daarin zitten teveel slechte koolhydraten!

Ter vervanging kun je denken aan:

 • Havermout(meel)
 • Hazelnootmeel
 • Amandelmeel

 

Je kunt deze meel zelf maken door havermout, hazelnoten of amandelen in een keukenmachine te blenderen. Vervolgens kun je vrijwel ieder taartrecept volgen (en de andere koolhydraatrijke toevoegingen op gepaste wijze vervangen, natuurlijk). Wil je het helemaal op safe spelen? Probeer dan één van de volgende gezonde taart recepten uit.

 

Gezonde taart recepten van Dieetkompas

Dieetkompas werkt hard aan een grote database van heerlijke recepten die helemaal gratis tot je beschikking staan. Intussen kun je al terecht voor de volgende twee gezonde taart recepten:

 

Gezonder met Paleo recepten

De Paleo lifestyle was enkele jaren geleden helemaal in. Je hoorde steeds meer mensen praten over Paleo en hun eetgewoonten Paleo proof maken. Tegenwoordig is dat minder. Op zich is dat niet erg, want Paleo en koolhydraatarm hebben heel veel overlap met elkaar.

Toch kun je met Paleo recepten nóg gezonder eten en drinken dan je met koolhydraatbeperkte recepten gewend bent te doen. Dat komt omdat Paleo recepten nog verder teruggaan naar de basis. Je haalt je ingrediënten dan ook voornamelijk bij speciaalzaken (en niet in de supermarkt).

Dit is natuurlijk een vrij dure bezigheid, die je ook veel tijd zal kosten. Het is dus maar de vraag of je daar op zit te wachten (en we hebben er alle begrip voor als dat niet zo is!). Toch kun je het een kans geven met een Paleo recept.

 

Paleo recepten van Dieetkompas

Dieetkompas heeft zich niet volledig op Paleo gericht, maar toch hebben we twee recepten voor je die volledig Paleo proof zijn:

 

Rijst recepten die wél mogen

Rijst is een toevoeging aan voeding die vooral in de Aziatische keuken erg gewild is en veel gebruikt wordt. Echter is rijst wel een bron van koolhydraten. De visie van Dieetkompas is dat je echt wel af en toe gewone rijst mag eten, maar zeker niet dagelijks. Daardoor krijg je gewoon teveel koolhydraten binnen. Er zijn mensen die zweren bij rijst en het liefst overal rijst bij eten.

Op de vraag “Zijn er rijst recepten die wél mogen?” antwoorden we dan ook dat je in principe elk rijst gerecht mag eten, zolang je het beperkt tot één keer (en hooguit twee als je goed op gewicht bent) in de week.

Wil je nu vaker rijst eten? Dan hebben we één rijst recept voor je dat alle andere rijst recepten in één klap koolhydraatarm maakt! Met andere woorden: met ons ene rijst recept kun je vervolgens alle andere rijst recepten vervangen.

 

Rijst recept van Dieetkompas

In een speciaal artikel geven we je ons rijst recept cadeau. Hierin krijg je een alternatief voor rijst aangereikt waarmee je vervolgens alle andere recepten kunt maken. Vervang de rijst door de rijst die we je aanleveren en je zit gegarandeerd goed. Het betreft een recept op basis van bloemkool.

 

Recepten met kip

Kip is een eiwitrijk product. Het staat dan ook niet alleen hoog op de lijst van eiwitrijke voedingsbronnen, maar ook op die van koolhydraatbeperkte recepten. Kip is de perfecte basis voor zowel diner-, lunch- als sommige ontbijtrecepten.

Heel erg uitgebreid gaan we hier niet in op deze recepten, want we hebben een uitgebreid artikel geschreven over koolhydraatarme recepten met kip.

 

Koolhydraatbeperkte kip recepten van Dieetkompas

Om je wel een beetje op weg te helpen, geven we je twee recepten op basis van kip. Deze twee recepten worden door onze lezers zeer hoog gewaardeerd.

Lekkere recepten met kip

Recepten met vis

Ook vis staat hoog aangeschreven in de ranglijst van eiwitrijke én koolhydraatbeperkte producten. In vis zitten bovendien andere voedingsstoffen die je gezondheid alleen maar verbeteren, zoals omega 3 vetzuren.

Wanneer je van vis houdt, kun je goed uit de voeten met een koolhydraatarm dieet.

Verder gaan we in dit artikel niet dieper in op deze recepten, omdat we eerder al een uitgebreid en allesomvattend artikel publiceerden over koolhydraatarme vis recepten.

 

Koolhydraatarme vis recepten van Dieetkompas

We helpen je natuurlijk ook hier weer een beetje op weg en delen twee van de meest geliefde recepten met je.

Vis ovenschotel met makreel

De dag door met lekkere recepten

Als je een koolhydraatarm dieet volgt is het natuurlijk de bedoeling dat je de hele dag door koolhydraatarme recepten eet en drinkt. Het is van belang om dit goed op te bouwen. Begin met één recept per dag en pak er na een dag of vier nog een recept  bij.

Bijvoorbeeld als volgt:

 • Dag 1 tot en met 4: alleen een koolhydraatbeperkt ontbijt (de beste start van de dag)
 • Dag 5 tot en met 8: koolhydraatarm ontbijt en diner
 • Vanaf dag 9: koolhydraatarm ontbijt, lunch en diner

Op deze manier geef je je lichaam de tijd om te wennen aan je nieuwe eet- en drinkgewoonten. Hieronder geven we je enkele richtlijnen om het beste uit de drie hoofdmaaltijden van een dag te halen.

 

Ontbijt recepten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: het ontbijt is de belangrijkste start van de dag. Daar zit een grote kern van waarheid in. In het ontbijt leg je de basis voor je energietoevoer voor de rest van de dag.

Wanneer je beknibbelt op je ontbijt, kun je daar de rest van de dag last van hebben. Zo zal je sneller moe zijn, je slechter kunnen concentreren en focussen en ervaar je wellicht ook eerder hoofdpijn.

Door je ontbijt serieus te nemen, haal je al veel van die kwaaltjes weg. Een goed en stevig ontbijt is gevarieerd en kun je maken op basis van bijvoorbeeld (Griekse) yoghurt, havermout en ei.

Lees meer over koolhydraatbeperkte ontbijt recepten.

 

Lunch recepten

Ook de lunch is van belang. Deze maaltijd vindt halverwege de dag plaats en dat betekent dat je nog een halve (werk)dag te gaan hebt. De lunch moet je dus van genoeg energie voorzien om de dag door te komen.

Een kale salade (zoals bij een caloriearm dieet) zal hierbij niet toereikend zijn. Je krijgt daarmee gewoonweg te weinig energie binnen. Een lunch moet goed voelen en dus veel voedingsmiddelen bevatten die je die energie gaan leveren.

Je kunt voor je lunch wel een salade overwegen, maar voeg daar in ieder geval meer ingrediënten aan toe. Denk aan kip, groenten en fruit, ei en yoghurt.

Lees meer over koolhydraatarme lunch recepten.

 

Diner recepten

Tot slot zijn er de recepten die je ’s avonds heet. Op zich nemen de meeste mensen hier uitgebreid de tijd voor, terwijl het diner minder belangrijk is dan het ontbijt en de lunch. Het diner is vooral een sociaal moment, waarop je samenkomt met elkaar om de dag door te nemen.

Een diner moet je wel goed vullen, want anders ga je snoepen en snaaien. Daardoor kom je weer aan.

Een goed koolhydraatbeperkt diner bestaat uit vlees en vis en groenten. Je kunt hierin eindeloos variëren. Rijst, pasta en aardappels als toevoeging zijn dus niet de bedoeling. Je kan wel de bloemkoolrijst koken (die we eerder in dit artikel gaven) en gebruiken, maar ook kun je kiezen voor een tweede groente. Dus een maaltijd bestaat niet meer uit de traditionele aardappels, groenten en vlees, maar uit groenten, groenten en vlees (of vis).

Ook kun je noten en zaden toevoegen aan je gerecht. Die vullen, geven energie en zijn beperkt in koolhydraten.

Groenten die makkelijk naast andere groenten geserveerd kunnen worden zijn: tomaat (snoeptomaatjes), komkommer, maar ook meer vullende groenten als courgette en koolrabi.

Lees meer over koolhydraatarme diner recepten.

 

Voordelen van lekkere en makkelijke recepten (die koolhydraatbeperkt zijn)

Waarom zou je nu over moeten stappen op de genoemde en lekkere recepten in dit artikel? Met andere woorden: waarom moet je koolhydraatbeperkt eten en drinken gaan overwegen?

De meeste bezoekers van Dieetkompas zijn op zoek naar manieren om gewicht te verliezen. En ze ervaren allemaal hetzelfde: na tal van diëten geprobeerd te hebben is het koolhydraatbeperkte dieet het eindstation.

Het koolhydraatarme dieet werkt namelijk. Niet alleen op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn.

Los van het afvallen zijn er meer voordelen aan deze gezonde recepten, namelijk:

 • Deze gezonde recepten helpen je bij het verbeteren van je conditie en dragen bij aan concentratievermogen en focus (met andere woorden: betere prestaties in het dagelijks leven, op je werk, opleiding of gewoon thuis);
 • Door gezondere en lekkere recepten als deze te bereiden verminder je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en neemt je algehele gezondheid in rap tempo verder toe;
 • Mensen die gezond eten en drinken voelen zich energieker en daarmee gelukkiger. Bij hen neemt de kans op depressies verder af. Ze stralen zelfvertrouwen uit en zullen daardoor ook succesvoller zijn.

Kortom: er zijn genoeg redenen om vandaag nog over te stappen op gezonde, lekkere recepten. Of je dat nu wil doen aan de hand van een koolhydraatarm dieet of gewoon door gezonde recepten te gaan bereiden, is aan jou.

Tot slot willen we je nog één ding meegeven.

 

Gezond koken is voor iedereen

Iedereen, jong en oud, ziek of gezond, moet in staat kunnen zijn tot het koken van gezonde recepten om zo zijn of haar gezondheid te verbeteren. Maar niet iedereen is in staat tot het vinden van de beste recepten. Want lang niet alle recepten die op internet “gezond” of “koolhydraatarm” zeggen te zijn, zijn ook echt koolhydraatarm en gezond.

Om je op weg te helpen adviseren we je de review van het kookboek “de Afslank Receptenbijbel” te lezen. Dit kookboek heeft verreweg de meeste van onze lezers geholpen om direct gewicht te verliezen (in de eerste week al 1 tot 2 kilo!) en blijvend op gewicht te komen.

Gun jezelf een gezonder gewicht en een gezonder (lekkerder) leven!

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.