Diabetes en een koolhydraatarm dieet

Wanneer je last hebt van diabetes en overgewicht hebt, kan het een uitdaging zijn om een passend dieet te vinden. Mag je bij diabetes afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Graag zelfs! Het diabetesfonds is er duidelijk over: volg een koolhydraatarm dieet, want dat werkt beter dan een vetvrij of vetarm dieet en het verbetert ook nog eens de bloedsuiker.

Het mag duidelijk zijn dat dit weer een groot voordeel is aan het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Hoe het precies zit leggen we je uit aan de hand van dit artikel.

 

Minderen met koolhydraten

In de eerste plaats is het zaak om te gaan minderen met koolhydraten. Dat komt omdat veel koolhydraten ongezond zijn en je onnodig dik maken.

Door hierin te minderen, wordt er ook minder vet opgeslagen. Je valt dus af.

 

De juiste koolhydraten eten

Nu is het niet zo dat je helemaal moet stoppen met het eten van koolhydraten. Er is een onderscheid te maken tussen complexe koolhydraten en snelle koolhydraten.

Snelle koolhydraten zijn de koolhydraten die je een goed gevoel geven, maar wel van korte duur. Complexe koolhydraten geven je ook meer energie, maar hebben meer tijd om verwerkt te worden. Complexe koolhydraten staan dan ook wel bekend als “goede koolhydraten”.

 

De beste balans zien te vinden

Het is dus zaak om de beste balans te vinden binnen een koolhydraatarm dieet. Om er meer een betekenis aan te geven kun je het gebruik van een koolhydraatarm dieet op twee manieren aanpakken: heel streng of matig.

 

Streng koolhydraatarm dieet

Bij een streng koolhydraatarm dieet mag je maximaal 70 gram koolhydraten op een dag eten. Dat is best weinig, zeker als je de etiketten van veel producten bekijkt. Let dan ook goed op de boodschappenlijst die we eerder samenstelden. Hierin staan producten die van nature weinig koolhydraten bevatten en dus gegeten mogen worden.

 

Matig koolhydraatarm dieet

Een matig koolhydraatarm dieet mindert nog steeds drastisch in koolhydraten, maar geeft je met 150 gram per dag wel meer ruimte. Ook hier geldt dat je er diverse lijsten op na kunt slaan om te bepalen of je producten wel of niet kunt eten om deze hoeveelheid per dag niet te overschrijden.

 

Wanneer matig en wanneer streng?

Je moet zelf bepalen wanneer je matig of streng op dieet gaat. Het is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je doelgewicht en hoe snel je dat wil bereiken. Ons advies is om het wel even de tijd te geven en rustig af te bouwen. Neem bijvoorbeeld de eerste twee tot vier weken genoegen met het matige dieet en doe daarna twee weken streng.

Wanneer je eenmaal op je streefgewicht bent kun je matig blijven volgen, omdat streng soms heel demotiverend kan werken.

 

Diëtist voor advies

Wanneer je je zorgen maakt over je diabetes en toch graag een koolhydraatarm dieet wil gaan doen, raden we je aan om naar een diëtist te gaan. Deze kan met jou een haalbaar streefgewicht bepalen en kijken wat je nog meer nodig hebt. Samen kun je een uitgebreid dieetschema opstellen en eventueel zoeken naar recepten die goed voor je zijn.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.