Diabetes type 2 symptomen

Hoewel we eerder een uitgebreid artikel over diabetes type 2 hebben gepubliceerd, worden veel vragen gesteld over de symptomen bij diabetes type 2. In dit artikel bespreken we de bekendste diabetes type 2 symptomen en hopen we je te kunnen helpen uit te maken of je suikerziekte hebt of niet.

We bespreken ook het voorstadium  van diabetes type 2 symptomen en geven korte informatie over welke behandeling kan werken. Voor het hoofdartikel over dit onderwerp verwijzen we je naar ons artikel over diabetes type 2.

Diabetes type 2

In het geval van type 2 diabetes reageert je lichaam niet meer voldoende op insuline. Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. In het geval van diabetes type 2 ziet je lichaam die insuline niet meer en blijft er teveel suiker in je bloed zitten.

 

Symptomen bij diabetes type 2

Wil je weten of jij diabetes type 2 hebt? Er wordt nog altijd volop onderzoek gedaan naar diabetes, onder meer door het diabetesfonds. Hoewel we nog lang niet alles weten over diabetes, zijn de volgende symptomen wel bekend. Kanttekening blijft wel dat diabetes type 2 heel moeilijk te herkennen is.

 

1 Vaak dorst en veel moeten plassen

Iemand met diabetes type 2 heeft een bloedsuikerspiegel die niet meer goed functioneert. Het lichaam stoot dan ook veel vocht af. Veel moeten plassen en veel dorst hebben kunnen dan ook een duidelijk signaal zijn voor diabetes type 2.

2 Slecht genezende wondjes

Heb jij veel wondjes die slecht genezen of die heel lang blijven zitten? Dan bestaat de kans dat je diabetes type 2 hebt.

3 Vaak (en veel) moe zijn

Mensen met diabetes type 2 geven aan vaak moe te zijn, op de meest uiteenlopende momenten van de dag. Het kan zijn dat je moe opstaat en moe naar bed gaat, maar ook dat je overvallen wordt door moeheid tijdens je dagelijkse werkzaamheden.

4 Infecties komen vaak terug

Niet alleen genezen wondjes slechter bij mensen met diabetes type 2, ook komen infecties vaak snel weer terug. Een bekend voorbeeld daarvan is de blaasontsteking. Wanneer je die eenmaal hebt en diabetes type 2 hebt, zal het lastig zijn om er helemaal van af te komen.

5 Last van de ogen

Diabetes type 2 slaat ook op de ogen en heeft vervelende gevolgen voor het zicht. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Branderige ogen
  • Dubbel zien
  • Wazig zien
  • Slecht zien

Het kan zijn dat een symptoom tijdelijk optreedt en na een poosje weer verdwijnt, maar het kan ook zijn dat meerdere symptomen tegelijk opspelen. Dubbel of wazig zien en tegelijk een branderig gevoel in je ogen kan duiden op diabetes type 2.

6 Kortademigheid

Over de conditie van mensen met diabetes type 2 kan gezegd worden dat zij vaak kortademig zijn. Zeker na een inspanning (en die hoeft echt niet heel groot te zijn, zoals traplopen of een boodschap doen) treedt kortademigheid op. Mensen met diabetes type 2 kunnen dus het gevoel hebben dat hun conditie is afgenomen.

7 Pijn in de benen bij het lopen

Tot slot is bekend dat mensen met diabetes type 2 pijn kunnen hebben in hun benen en dan vooral als ze lopen. Dit heeft grotendeels te maken met de doorbloeding. Pijn in de benen kan duiden op diabetes type 2.

 

Duizeligheid, hoofdpijn, zweten, trillen en andere verschijnselen

Kan duizeligheid duiden op diabetes type 2? Als ik vaak hoofdpijn heb, kan ik dan suikerziek zijn? Zweten en trillen, zijn dat voorboden van diabetes type 2?

Deze vragen zijn ons veel gesteld.

Duizeligheid, hoofdpijn, zweten, trillen, moe zijn, hongerig zijn of stemmingswisselingen worden vaak in één adem genoemd met diabetes type 2. Echter duiden ze niet per definitie op diabetes. Het kan wel zijn dat je in een hypo zit.

 

Hypo

Wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is, spreken we van een hypo. Wanneer je snel wat suiker tot je neemt, kan de hypo afnemen en verdwijnen. Daarmee verdwijnen vaak de symptomen ook. Hypo’s komen voor bij mensen met diabetes type 2, maar kunnen ook voorkomen bij mensen die (nog) geen suikerziekte hebben. Teveel hypo’s kunnen schadelijk zijn.

 

Verschil diabetes type 2 en hypo

In onderstaande tabel schetsen we de belangrijkste symptomen van diabetes type 2 en van een hypo.

Diabetes type 2 symptomen Hypo symptomen
Vaak dorst en veel moeten plassen

Slecht genezende wondjes

Vaak en veel moe zijn

Infecties komen terug

Last van de ogen

Kortademigheid

Pijn in de benen (bij lopen)

Duizeligheid

Hoofdpijn

Zweten

Trillen

Moe zijn

Hongerig zijn Stemmingswisselingen

 

Voorstadium diabetes type 2 (symptomen)

Het kan ook zijn dat je nog geen diabetes type 2 hebt, maar wel bezig bent om dat te ontwikkelen. We spreken dan van het voorstadium diabetes type 2. De symptomen die daarbij horen zou je als een waarschuwing kunnen zien. Ben je er op tijd bij? Dan kun je voorkomen dat je diabetes type 2 ontwikkelt.

Enkele symptomen van diabetes samen met de onderstaande symptomen moet je zien als een alarm. Ga naar de huisarts om te bekijken wat je het beste kunt doen.

  • Een dikke buik (met een omtrek van meer dan 88 cm voor vrouwen en meer dan 102 cm voor mannen)
  • Een hoge bloeddruk van 130-85 mm Hg of hoger
  • Hoge bloedglucosewaarden (6,1 mmol/l)
  • Een laag (goed) HDL-cholesterolgehalte (voor vrouwen geldt lager dan 1,29 mmol/l, voor mannen 1,04 mmol/l
  • Hoog bloedvetgehalte (hoger dan 1,7 mmol/l)

In het voorstadium van diabetes type 2 (ook wel prediabetes genoemd) kun je nog verhinderen dat je diabetes krijgt. Zeker als er diabetes in je familie voorkomt is het zaak om dit serieus te nemen.

 

Test of je suikerziekte hebt

Heb jij het idee dat je aan deze symptomen voldoet en ben je bang dat je diabetes type 2 hebt of aan het ontwikkelen bent? Dan zal je een test moeten doen om dat te bevestigen of volledig uit te sluiten. Deze test doe je het beste op advies van de huisarts. Die kan jou op de juiste manier begeleiden en informeren.

 

Behandeling tegen diabetes type 2

Zoals al eerder geschreven wordt er volop onderzoek gedaan naar diabetes type 2. De opvattingen over een behandeling/ genezing lopen uiteen. Een genezing zit er (vooralsnog) niet in. Wie eenmaal diabetes type 2 heeft, zal dat altijd houden. Wel kun je diabetes type 2 behandelen. Een behandeling draait erop uit dat je de negatieve gevolgen zo min mogelijk ondervindt. Op die manier hoeft diabetes type 2 geen groot probleem meer te zijn.

De belangrijkste pijlers van een behandeling tegen diabetes type 2 zijn gezonde voeding, meer beweging en zo min mogelijk stress. Het zijn de richtlijnen voor een gezonder leven. Wil jij de eerste stappen zetten om dit goed op te pakken? Dan adviseren we je een gezond weekmenu te gaan volgen. Op die manier weet je zeker dat je alles doet om diabetes type 2 op een zinvolle, eenvoudige manier te onderdrukken.

Lees meer over een gezond weekmenu

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.