Wat eten we vandaag? Koolhydraatarme soep maken

Wat eten we vandaag? Wat dacht je van een lekkere en makkelijke koolhydraatarme soep? Tussen de AH recepten vind je weliswaar de lekkerste soepen, maar koolhydraatarm zijn ze niet vaak. Daarom passen wij de lekkerste AH recepten (en andere recepten) voor je aan, zodat ze wel koolhydraatarm zijn.

In dit artikel bespreken we kort de basis van een koolhydraatarme soep en geven we je maar liefst 7 recepten om koolhydraatarme soep te maken. Geen zin om alles te lezen en wil je direct naar de recepten? Klik dan op de recepten in de inhoudsopgave. Aan het einde van het artikel maken we het helemaal makkelijk voor je, want daar kun je alle recepten downloaden in een overzichtelijke PDF.

De basis van een koolhydraatarme soep

Koolhydraatarme recepten horen binnen een koolhydraatarm dieet. Dat betekent dat de basis van deze recepten zo koolhydraatarm mogelijk is. We letten dan bij onze recepten ook vooral op de afwezigheid van enkelvoudige koolhydraten, maar staan complexe koolhydraten wel gewoon toe. Daarmee krijg je een recept dat ten eerste lekker is om te eten of te drinken en ten tweede helpt bij het afvallen en gezonder leven.

Dieetkompas hecht waarde aan gezonde recepten en zal dan ook alles doen om de recepten zo gezond mogelijk te houden.

 

Ingrediënten

Een koolhydraatarme soep is in de basis vaak gelijk. Waar je normaalgesproken een bindmiddel of een crème gebruikt om je soep dikker en voller te maken, laat je dat bij een koolhydraatarme soep natuurlijk achterwege. Ook aardappel doe je niet in een koolhydraatarme soep.

Maar wat kun je dan wel gebruiken?

Als je je soep voller van smaak wil laten zijn of meer wil vullen, kun je bekende aardappelvervangers gebruiken, zoals de courgette en bloemkool. Maar ook de minder bekende pompoen is een prima (en koolhydraatarme) manier om je soep voller te maken.

Wil je hier nog meer in variëren? Weet dan dat ook knolselderij, wortelen (penen) en koolrabi perfecte toevoegingen zijn aan een koolhydraatarme soep.

 

Noten en zaden

Wat je misschien niet direct zou verwachten, is dat noten en zaden ook een goede toevoeging kunnen zijn aan een koolhydraatarme soep. Ze zitten vol met eiwitten en bevatten weinig koolhydraten. Ze zorgen ook nog eens voor een verrassende bite.

 

Vlees en vis

Vlees(balletjes) horen natuurlijk in de soep en zijn ook prima toegestaan, net als stukjes vis. Het is maar net wat je lekker vindt. Vermijd echter het gebruik van kant-en-klare gehaktballetjes op bouillon. Die zijn niet erg natuurlijk meer en zitten vol met voedingsstoffen die je lichaam niet nodig heeft. Draai liever zelf gehaktballetjes uit (mager) rundergehakt en doe hier een beetje gehaktkruiden doorheen. Ook vis of visballetjes kun je – volgens recept – prima bereiden en toevoegen aan vrijwel elke soep. Het is wat dat betreft dus ook een kwestie van smaak.

 

7 recepten voor lekkere koolhydraatarme soepen

We hebben een 7-tal verschillende recepten voor je gevonden en omgetoverd tot een koolhydraatarme variant. Bedenk van tevoren goed hoeveel liter soep je wil maken en verreken zo ook de ingrediënten. Natuurlijk kun je ook je eigen creativiteit de vrije hand geven. Maar één ding is zeker: met deze 7 koolhydraatarme soeprecepten kun jij voorlopig goed uit de voeten.

 

Koolhydraatarme courgettesoep

Courgettesoep is niet heel bekend als je nog geen koolhydraatarm dieet volgt. Desondanks is het een heerlijk gerecht en kun je het vrij eenvoudig op tafel toveren, zo bewijst ook deze koolhydraatarme courgettesoep.

Je hebt nodig:

  • 2 courgettes
  • 1 liter kippenbouillon

optioneel:

  • 4 eetlepels Boursin cuisine (light)

Bereidingswijze:

  1. Was en snijd de courgette in mooie, vierkanten blokjes.
  2. Kook in de tussentijd 1 liter kippenbouillon. Dit kan natuurlijk met blokjes, maar nog beter is het om zelf kippenbouillon te maken.
  3. Kook de courgette mee in de kippenbouillon.
  4. Neem een staafmixer bij de hand en pureer daar de soep mee.
  5. Optioneel kun je er vervolgens nog 4 eetpelels Boursin cuisine (light) doorheen roeren om de soep romiger te maken.

Koolhydraatarme courgettesoep

 

Koolhydraatarme groentesoep

Eén ding is zeker: met een koolhydraatarme groentesoep is het niet lastig om je 2 ons groenten per dag binnen te krijgen. Een lekkere en makkelijk te bereiden soep, waar je ook balletjes aan toe kan voegen.

Je hebt nodig:

  • 700 ml water
  • 250 gram soepgroenten
  • 250 gram courgette spaghetti
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel gehaktkruiden
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Kook de 700 ml water in een pan. Doe hier het bouillonblokje bij. In de tussentijd kun je gehaktballetjes kruiden en kneden tot kleine balletjes (ca 40-50 stuks).
  2. Doe de soepgroenten in de pan, zodra het water kookt. Kook gedurende 5 minuten mee.
  3. Voeg nu de gehaktballetjes toe en kook deze circa 10 minuten mee, tot de balletjes gaar zijn.
  4. Tot slot voeg je de courgettespaghetti toe en zet je het vuur uit. Laat de courgettespaghetti even goed loskomen.

Ben je vegetariër? Dan is vlees natuurlijk geen optie. Overweeg in dat geval noten en zaden toe te voegen, of neem 100 gram extra groenten.

Koolhydraatarme groentesoep

 

Koolhydraatarme paprikasoep

Deze heerlijke koolhydraatarme paprikasoep zal je doen verbazen. Hij is namelijk van zichzelf erg romig van smaak en zal je sneller vullen dan je vermoedt.

Je hebt nodig:

Voor 4 grote kommen

  • 4 rode en/ of gele paprika’s
  • 1 kleine ui
  • 1 liter groentebouillon
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kummel
  • handje verse peterselie (garnering)
  • snufje paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • snufje knoflook
  • snufje peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de knoflook, bleekselderij, ui en paprika in kleine stukjes. De ui kun je in ringen snijden, maar stukjes kunnen ook.
  2. Fruit de stukjes knoflook en ui in een pan met wat olie en chilipoeder. Voeg hier ook het paprikapoeder en kummel aan toe. Fruit gedurende 5 minuten.
  3. Voeg nu de stukjes paprika en bleekselderij toe. Roer het geheel goed om. Doe de deksel om de pan en laat het geheel 5 minuten garen op laag vuur.
  4. Voeg dan de bouillon toe. Breng de soep aan de kook. Laat gedurende 15 minuten door pruttelen op een zacht vuurtje.
  5. Neem een staafmixer bij de hand en pureer de soep.
  6. Schep de soep in de kommen en garneer met de peterselie, een lepeltje crème fraîche, de kummel en gemalen peper.

 

Koolhydraatarme paprikasoep

 

Koolhydraatarme tomatensoep

Tomatensoep is misschien wel dé bekendste en meest populaire soep aller tijden. De soep om je handen bij te warmen na een koude dag. Vaak is tomatensoep een maaltijdsoep en zit je na één of twee kommen goed vol. Zo ook met deze lekkere koolhydraatarme tomatensoep.

Je hebt nodig:

  • 150 gram tomaten
  • 1 sjalot
  • 150 gram courgette
  • 50 gram wortel
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 3/4 groentebouillon tablet 3 khd
  • 1 teentje knoflook
  • ca 700 ml water
  • crème fraîche
  • kokosolie

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en fruit deze gedurende 2 minuten. Pers hier de knoflook boven uit. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt!
  2. Snijd de wortel, de courgette en de tomaat. Bak de wortel gedurende 2 minuten mee. Doe dan de courgette en tomaat erbij.
  3. Doe de kruiden en het tabletje bouillon erbij. Vul het geheel aan met water, maar pas op dat je de soep niet te waterig maakt.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat circa 15 minuten zachtjes door pruttelen.
  5. Doe de soep in kommen. Garneert met crème fraîche.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om deze soep te pureren. Daardoor wordt deze soep nog voller van smaak.

Koolhydraatarme tomatensoep

 

Koolhydraatarme champignonsoep

Champignonsoep is voor veel mensen een delicatesse. Zeker met echte stukjes champignon erin. Dat is dan ook een reden om deze soep niet te pureren.

Je hebt nodig:

voor 2 porties

  • 250 ml water
  • 250 gram champignons
  • 150 ml slagroom
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje bouillon (paddenstoelen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui in kleine stukjes.
  2. Maak de champignons goed schoon. Snijd deze in plakjes.
  3. Doe de olijfolie in een koekenpan. Fruit het ui en de knoflook.
  4. Doe dan de champignons erbij en laat deze even mee bakken. Voeg de slagroom toe. Breng op smaak met peper en zout en laat pruttelen op een laag vuur.
  5. Kook het water en doe hier de bouillon bij.
  6. Doe het gekookte bouillonwater bij de champignons en meng deze goed door tot je koolhydraatarme champignonsoep naar wens is.

Koolhydraatarme champignonsoep

 

Koolhydraatarme kippensoep

Kippensoep smaakt eigenlijk altijd wel. Je kan er dan ook veel kanten mee uit. Met zoveel eiwitten in kip is het niet moeilijk om een koolhydraatarme soep op tafel te zetten. Geniet jij straks ook van deze koolhydraatarme kippensoep?

Je hebt nodig:

voor 2 personen

  • 1 kippenbout (of een pakje kipblokjes/ -reepjes)
  • 3 stengels selderij
  • 3 grote champignons
  • 3 snoeptomaatjes
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 2 laurierblaadjes
  • paprikapoeder
  • chilipoeder
  • een halve ui
  • kokosolie (of ander bakmiddel)
  • peper

Bereidingswijze:

  1. Kruid de kip met peper, paprikapoeder en chilipoeder. Bak de kip vervolgens in een pan goudbruin.
  2. Snijd de ui, laurierblaadjes, selderij en champignons in stukjes en voeg ze toe aan de pan.
  3. Laat het geheel een paar minuten door sudderen. Zo kunnen de smaken goed in het vlees trekken.
  4. Voeg het water toe, inclusief het bouillonblokje. Zorg dat de ingrediënten net onder het water komen te staan. Veel meer water zal de soep waterig maken!
  5. Laat de soep doorkoken gedurende 30 minuten.
  6. Haal dan de kippenbout uit de pan en ontvel deze. Doe vervolgens terug in de pan. (Heb je stukjes kip gekocht, dan kun je deze stap overslaan.)
  7. Laat het ongeveer 15 minuten doorkoken en je soep is klaar.

 

Houd er rekening mee dat er nog botten in de kippenbout zitten! Je kunt er ook voor kiezen om de kippenbout niet alleen te ontvellen, maar ook de botjes weg te doen en de kip alvast in stukken te snijden.

Koolhydraatarme kippensoep

 

 

Koolhydraatarme uiensoep

Heb je zin in een typische Franse uiensoep? Dan is dit heerlijke koolhydraatarme uiensoep recept iets voor jou. Een soep om je vingers bij af te likken.

Je hebt nodig:

voor 4 personen

  • 300 gram uien
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 liter bouillon (smaak naar keuze)
  • 1 laurierblad
  • eetlepeltje olijfolie
  • kokosolie
  • 100 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Ontdoe de uien van hun vel. Gebruik een schaaf om de uien in hele dunne plakjes te snijden.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje en schep hier de uien in. Leg de deksel op de pan.
  3. Roer de uien af en toe om. Fruit ze gedurende 25 tot 30 minuten.
  4. Gier hier de wijn bij en draai het vuur hoger. Laat het geheel circa 10 minuten koken tot de wijn voor ongeveer de helft is ingekookt.
  5. Voeg nu de bouillon en het laurierblad toe.
  6. Draai het vuur lager en laat het geheel 45 minuten door koken.
  7. De soep is nu donker en vol van smaak. Je kunt nu wat zout en peper toevoegen en de soep nog verder op smaak brengen. Haal tot slot het laurierblad uit de soep.

Koolhydraatarme uiensoep

Download 7 Koolhydraatarme Soep Recepten

Handig koolhydraatarme soepen koken

Wil je een handige uitdraai hebben van de beschreven recepten? Download dan gratis de PDF van onze website. We zouden het wel op prijs stellen als je dan de pagina Dieetkompas liket.

 

Meer koolhydraatarm avondeten

De soep hoort eigenlijk in de avond gegeten te worden, al kun je natuurlijk ook prima lunchen met soep. Wil je meer mogelijkheden om je avondeten koolhydraatarm te maken? Lees dan ons uitgebreide artikel over het koolhydraatarme diner. Grote kans dat je daardoor nog meer ideeën krijgt om gezonder en verantwoorder te gaan koken én toch nog de lekkerste gerechten op tafel te presenteren!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter