Zijn er ook nadelen aan een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is onder veel mensen geliefd. Het is voor velen dé manier van afvallen. Dat komt door de vele voordelen van een koolhydraatarm dieet.

Maar een dieet dat zo bejubeld wordt, kan ook vraagtekens oproepen. Zitten er dan helemaal geen nadelen aan een koolhydraatarm dieet?

Dieetkompas probeert een zo duidelijk, helder en eerlijk beeld te schetsen van de diëten die we behandelen. Ook over het koolhydraatarme dieet. In dit artikel zoomen we dan ook dieper in op de nadelen die aan een koolhydraatarm dieet kleven.

 

Koolhydraatarm leven betekent dat je veel producten moet laten staan

Het grootste nadeel van een koolhydraatarm dieet is dat je heel veel producten moet laten staan die je tot voor kort gewoon kon eten. Het gaat om veel alledaagse producten, zoals brood en aardappels. Maar ook rijst en pasta en bewerkte vleessoorten horen niet thuis in een koolhydraatarm dieet.

Het nadeel is dus dat je je hele koelkast opnieuw moet gaan inrichten en vol moet stoppen met producten die wel op de koolhydraatarme lijst staan. Dit kan aardig wat teweeg brengen in jouw leven, zeker als je een gezin hebt.

 

Je lichaam moet wennen

Een ander nadeel is dat je lichaam zal moeten wennen aan minder koolhydraten. Dat klinkt misschien vreemd, maar je lichaam is het al vele jaren gewend om veel suikers binnen te krijgen en moet daar nu letterlijk van afkicken.

Dat afkicken ga je merken. Je krijgt hoofdpijn, stemmingswisselingen, dorst en honger en zal een stuk minder lekker in je vel komen te zitten.

Bij de ene persoon zijn deze ontwenningsverschijnselen heftiger dan bij een ander, maar ze komen vroeg of laat toch.

 

Je krijgt een stinkende adem

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, ga je anders eten. Je voedingspatroon zal meer eiwitten gaan bevatten en hoe goed die ook voor je lichaam zijn, je krijgt hier vaak een slechte adem van. Onaangename geurtjes zien we allemaal als een groot nadeel.

Je kunt hier gelukkig wel zelf wat aan doen, bijvoorbeeld door peperpunt of kauwgum te eten of te kauwen op wat peterselie. Ook een tomaat eten schijnt de geur in je mond te neutraliseren, maar het is wel iets waar je op bedacht moet zijn.

 

Nadelen binnen een (koolhydraatarm) dieet

Nu geldt dat de twee laatst genoemde nadelen eigenlijk binnen elk dieet gelden. Je krijgt bij ieder dieet te maken met afkickverschijnselen als je mindert met suiker. Ook kan het zijn dat je adem minder fris gaat ruiken omdat je anders eet.

De nadelen aan een koolhydraatarm dieet gelden net zo goed binnen welk ander dieet dan ook.

 

Desondanks: afvallen met een koolhydraatarm dieet

Ondanks deze nadelen aan een koolhydraatarm dieet, verkiezen veel mensen het koolhydraatarme dieet toch boven andere dieetsoorten. Ze kunnen prima leven met de nadelen, zeker als ze zien wat de vele voordelen van een dieet als dit zijn. Hoe zit het met jou? Ervaar jij veel nadelen aan het volgen van een koolhydraatarm dieet? Zo ja, som ze dan hieronder voor ons op. We zijn benieuwd!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.