Van koolhydraatarm dieet overstappen naar Paleo

Een koolhydraatarm dieet is onder veel mensen erg geliefd vanwege onder meer het gebruiksgemak. Je kunt een koolhydraatarm dieet vandaag nog beginnen en eigenlijk behelst het niet veel meer dan jezelf aanleren om minder koolhydraten te eten. Koolhydraatarme recepten kunnen daarbij goed helpen.

Wanneer mensen eenmaal het succes van een koolhydaatarm dieet ervaren, raken ze erg enthousiast. Ze gaan dan ook al snel op zoek naar alternatieven voor dit dieet voor nog meer resultaat. Een zeer logisch gevolg op het koolhydraatarme dieet is het Paleo dieet. De overstap van koolhydraatarm leven naar Paleo is dan ook geen hele grote stap.

 

Wat houdt Paleo in?

Het idee van Paleo gaat nog verder dan alleen maar koolhydraatarm eten. Paleo gaat uit van de eetgewoonten en leefgewoontes van onze verre voorouders in de prehistorie, tijdens het paleolithicum.

Dat betekent dat je vooral probeert verse producten te eten: producten waar je zelf op moet jagen of producten die je zelf kunt verzamelen. Denk aan bessen en fruit en aan groenten, maar ook vaan vers vlees en verse vis.

Onze verre voorouders leefden een stuk gezonder dan wij nu doen, omdat het hen ontbrak aan bepaalde luxe zoals kant-en-klaar maaltijden, sausjes uit  pak en recepten die je alleen maar even hoeft op te warmen in de magnetron.

Paleo is een bepaalde levensstijl die je in diverse gradaties kan volgen. Je kunt dit heel streng aanpakken en echt alleen maar Paleo eten, maar je kunt ook besluiten om puur en alleen bepaalde gerechten Paleo te koken.

 

Koolhydraatarm

Het Paleo principe is van zichzelf al heel koolhydraatarm. Je weert namelijk alle ongezonde suikers uit dit dieet. Geen smaakmakers als sausjes en jus. Geen koekjes en snoepjes die boordevol snelle koolhydraten zitten.

Je eet puur natuur en dat maakt automatisch dat de meeste producten koolhydraatarm zijn. Je zal dan ook veel producten van onze koolhydraatarme lijst tegenkomen binnen het Paleo dieet.

 

Hoe stap je over?

Het is niet moeilijk om van een koolhydraatarm dieet de stap naar Paleo te zetten. Het beste schaf je een Paleo kookboek aan of verdiep je je in onze Paleo recepten. Je kunt dan heel eenvoudig recepten gaan bereiden volgens Paleo en op die manier overstappen.

Naarmate je merkt dat het effect heeft, kun je er altijd meer van doen.

Paleo is gericht op het leven zoals onze verre voorouders dat deden en gaat uit van de theorie dat hun manier van leven tot minder ziektes leidde (los van de slechte hygiëne in die tijd, natuurlijk). Dat houdt voor jou in dat je ook meer moet gaan  bewegen. Heel streng gezegd: in de Paleo-tijd hadden ze nog geen auto’s en fietsen, dus eigenlijk zou je alleen maar mogen gaan lopen.

Zo streng hoeft het natuurlijk niet, maar het kan wel een goed uitgangspunt zijn om te zoeken naar alternatieve manieren om te bewegen.

 

Conclusie

Paleo en een koolhydraatarm dieet hebben heel veel van elkaar weg. Je kan een Paleo dieet dan ook prima volgen nadat je een koolhydraatarm dieet geprobeerd hebt. De makkelijkste stap is om Paleo recepten te gaan bereiden. Zo kun je het verder uitbreiden. Probeer ook meer te bewegen. Leven als onze verre voorouders is een stuk gezonder dan hoe wij invulling geven aan ons beweeg- en eetpatroon. Je zal er dus zeker baat bij hebben.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.