Broccoli

Broccoli is een groente die in veel gezinnen vaak op tafel staat. Broccoli is namelijk makkelijk, lekker en ook nog eens erg gezond. Ideaal dus om te nuttigen wanneer je bezig bent met afvallen of gezonder wil gaan leven. Wat is broccoli nu precies? Hoe gezond is broccoli? En hoe kun je broccoli allemaal klaarmaken? Op die vragen krijg je antwoord in dit artikel. Tot slot bekijken we hoe broccoli ook lekker te maken is voor kinderen, zodat ze er van zullen smullen.

 

Wat is broccoli?

De groente broccoli is nauw verwant aan bloemkool. Van broccoli worden de bloemknoppen gegeten die nog gesloten zijn. De stengels van diezelfde bloemknoppen is wat je eet wanneer je bloemkool eet.

Als groente is broccoli bijzonder gezond. In broccoli zit een hoge concentratie vezels, calcium, bèta caroteen en vitamine C. Dit zijn voedingsstoffen die het lichaam hard nodig heeft en die onder meer een uitwerking hebben op celreparatie en –bescherming. Ook de spijsvertering komt met deze voedingsstoffen doorgaans goed op gang.

 

Verdediging tegen kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde bestanddelen die in broccoli zitten het lichaam verdedigen tegen kanker. De stof sulforafaan beschermt het lichaam tegen negatieve ultraviolette straling. Daarbij zit er een bestanddeel in broccoli dat een bepaald eiwit aanmaakt dat kankercellen dood en de aanmaak van kankercellen remt.

Meer onderzoeksgegevens met betrekking tot broccoli en kanker:

  • Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat 400 gram broccoli per week de kans op prostaatkanker vermindert (Bron: Wikipedia);
  • Een ander onderzoek toont aan dat broccoli het immuunsysteem versterkt.

 

Broccoli is gezond

Die positieve effecten maken broccoli een populair stuk groenten. Daarbij is broccoli, zoals gezegd, erg gezond. Zie onderstaande afbeelding voor de inhoud van 100 gram broccoli.

voedingswaarde broccoli

Broccoli is (onder meer door haar lage hoeveelheid koolhydraten en concentratie eiwitten) bijzonder geschikt om te gebruiken tijdens een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet. Met broccoli zijn diverse heerlijke recepten te maken, waar iedereen van zal genieten.

 

Ingevroren broccoli of vers

Hoewel verse broccoli natuurlijk altijd de voorkeur heeft, maakt ingevroren broccoli het makkelijk om altijd broccoli in huis te hebben. Diepvriesbroccoli is natuurlijk niet vers, maar nog wel altijd erg gezond. In iedere supermarkt kun je doosjes of zakken ingevroren broccoliroosjes kopen. Handig om een keer broccoli te maken, maar ook handig als ingrediënt voor andere recepten. Zo kun je ingevroren roosjes altijd in de soep doen of wokken.

 

Broccoli recepten

Broccoli is allang niet meer een typische groente die je met vlees en aardappelen eet. Tegenwoordig wordt broccoli als ingrediënt gebruikt in de meest uiteenlopende gerechten. Hieronder volgen er een aantal.

 

Broccoli en minimaïs (vegetarisch)

Een Chinees / Aziatisch recept waarin broccoli en minimaïs gecombineerd worden. Door dit gerecht proef je het oosten.

 

Je hebt nodig:

50 gram gedroogde shiitake, 225 gram mini maïs, 450 gram broccoli, één theelepel suiker, één theelepel rijstwijn, een theelepel zout, een halve theelepel versgemalen zwarte peper, één eetlepel lichte sojasaus, drie eetlepels oestersaus of donkere sojasaus, anderhalve eetlepel arachideolie en twee eetlepels donkere sesamolie.

 

Bereiding:

Van tevoren week je de shiitake 20 minuten in warm water. Laat ze vervolgens uitlekken en knijp al het overige vocht eruit. Snijd de shiitake vervolgens in reepjes.

Snijd de broccoliroosjes in kleine stukjes. Schil ook de stelen en snijd deze door de midden. In drie minuten blancheer je de broccoli en de mais in een grote pan met zout en kokend water. Daarna dompel je ze in koud water. Laat dit geheel goed uitlekken.

Meng een eetlepel zout, een halve eetlepel zwarte peper, de rijstwijn, sojasaus, oestersaus en suiker in een klein kommetje tot een glad geheel.

Verwarm de wok op een hoog vuur. Doe de arachideolie in de wok en roerbak de broccoli, shittake en maïs drie minuten. Voeg vervolgens het mengsel kruiden en saus toe en blijf roerbakken gedurende een minuut of twee. Zorg dat de groente goed heet is.

Tot slot voeg je de sesamolie toe en roerbak je nog eens een halve minuut. Eet smakelijk!

 

 

Broccoli met amandelen en varkensvlees

Een lekker gerecht met varkensvlees en amandelen, die ervoor zorgen dat de broccoli goed tot zijn recht komt. Een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is.

 

Je hebt nodig:

Twee eetlepels geschaafde amandelen, 300 gram broccoli, 2 ongepaneerde varkensschnitzels (in kleine reepjes gesneden), twee eetlepels margarine, 80 gram roomkaas met kruiden en 150 gram umer.

 

Bereiding:

Begin met het roosteren van de amandelen in een koekenpan tot ze lichtbruin zijn (circa twee minuten). Snijd de strong van de broccoli in kleine reepjes en snijd de broccoliroosjes in stukjes. Kook de plakjes in water met zout gedurende 5 minuten. Daarna afgieten.

Bestrooi het vlees met peper en zout en verhit de margarine in een koekenpan. Schep het vlees regelmatig om en bak het goed lichtbruin. Voeg dan de stukjes (roosjes en reepjes) broccoli toe en bak het nog eens drie minuten goed door. Roer na drie minuten de roomkaas en umer los en voeg dit toe aan het gerecht. Na een minuut of twee is het gerecht klaar en kun je het opdienen. Strooi de amandelen er als laatste doorheen. Voor de variatie kun je dit gerecht met pasta eten.

 

Broccolitaart (glutevrij)

Zet eens een originele taart op tafel bij het eerstvolgende feestje. Of gewoon lekker als dessert. Maak deze broccolitaart vandaag nog.

 

Je hebt nodig:

500 gram broccoli, vijf eetlepels olijfolie, 150 gram havermout, een halve eetlepel kurkuma, een grote ui, een theelepel gemalen komijn, vijf eieren en 100 gram geitenkaas.

 

Bereiding:

Zet de oven alvast aan op 200 °C. Snijd de roosjes broccoli van de stronk. De stronk zelf schil je met een dunschiller. Snijd hem daarna in blokjes. Kook de roosjes en blokjes in een pan met ruim kokend water gedurende drie tot vier minuten. Daarna spoel je de broccoli direct af onder koud en stromend water.

Verwarm een eetlepel olijfolie. Schep hier de ui doorheen. Smoor de ui in een gesloten pan een minuut of vijf.

Meng de kurkuma, komijn en harvermout met een snufje zout in een aparte kom. Breek een ei en voeg er vier eetlepels olijfolie en twee eetlepels water aan toe. Meng dit allemaal goed door elkaar (een vork werkt het beste) en kneed het mengsel tot het niet meer plakt. Nu heb je een deeg.

Druk dit in een ingevette taartvorm uit tot de bodem en de zijkant van de taartvorm bedekt zijn. Leg de broccoliroosjes en –blokjes op de bodem. Klop in een aparte kom nog eens vier eieren los en doe er wat peper bij. Roer de ui en de kaas erdoorheen en voeg dit mengsel toe aan de broccoli in de taartbodem.

Zet de broccolitaart in de oven en bak deze 30 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart dan nog kort in de oven staan.

 

Ook kinderen smullen van broccoli

Drie heerlijke gerechten die je makkelijk thuis kan maken. Zowel vegetarisch als glutevrij. Lust jouw kind broccoli? Misschien niet, want veel kinderen hebben een aversie tegen groenten en alles wat gezond is. Hoewel het belangrijk is dat zij dit eten, is het soms een heel gevecht. Voor ouders is het makkelijk om kinderen te laten genieten van broccoli, want je kunt nuggets van broccoli maken. En nuggets klinken al direct een stuk lekkerder.

 

Hoe maak je broccoli nuggets?

Je hebt nodig:

Een halve broccoli (een half pak uit de diepvries), twee speltboterhammen, 100 gram geraspte kaas en twee eieren.

 

Bereiding:

Verwarm de oven van tevoren op 200 °C en rooster de boterhammen. Vervolgens maal je de boterhammen fijn tot kruimels (Geen speltboterhammen in huis? Het kan ook met circa drie beschuiten). Maal de broccoli ook fijn en meng de broccoli, de kaas en de kruimels door elkaar. Voeg hier de eieren aan toe en voorzie het geheel van een beetje peper. Roer het tot het een plakkerig mengsel is geworden. Van dit mengsel maak je kleine bolletjes. Leg de bolletjes op bakpapier op een ovenplaat en bak ze circa een kwartier in de oven. Draai ze na een kwartier om en bak ze nog eens tien minuten. Nadien af laten koelen en klaar om gegeten te worden.

Kinderen zijn hier dol op!

 

Broccoli is een aanrader

In dit artikel heb je kennis kunnen maken met broccoli. Je weet nu wat broccoli is, wat de verhouding is met bloemkool, dat broccoli om meerdere redenen erg gezond is en helpt kanker te verdedigen. Ook heb je kunnen lezen hoe je enkele recepten kan maken. Broccoli is gezond en maakt het mogelijk om te variëren, zelfs zo dat het ook voor kinderen lekker eten is.

 

2 Reacties

  1. Jolien mei 15, 2015 Reply
  2. Verbrand door de zon mei 26, 2015 Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.