In balans blijven na een koolhydraatarm dieet

Eindelijk heb je je streefgewicht bereikt. Dankzij een koolhydraatarm dieet is dat helemaal niet zo moeilijk. Veel mannen en vrouwen gebruiken een koolhydraatarm dieet om hun streefgewicht te bereiken.

Maar nu komt het belangrijkste: op gewicht blijven. In balans blijven na een koolhydraatarm dieet is voor veel mensen lastig. Ze vervallen snel weer in oude, ongezonde gewoontes en komen weer aan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Hoe blijf je in balans na het succesvol afvallen met een koolhydraatarm dieet? Op die vraag geeft dit artikel je een antwoord.

 

Streefgewicht bereikt… en nu?

Het moment waarop jij je streefgewicht bereikt hebt vergeet je niet snel meer. Het is vaak een moment waarop je je heel gelukkig en trots voelt. En terecht! Want je hebt een prestatie geleverd.

Maar nu je dat streefgewicht bereikt hebt is het wel heel belangrijk om het ook te behouden. Dat is waar het bij veel diëten verkeerd gaat. Ook bij het koolhydraatarme dieet – dat van zichzelf een fantastisch dieet is – kan het mis gaan.

Het gaat mis wanneer je in oude gewoontes vervalt. Een stukje bewustwording speelt daarbij een grote rol.

 

Word bewust van je gewicht

Het is belangrijk om te beseffen van waar je gekomen bent tot waar je nu bent. Hoeveel kilo heb je verbrand en hoeveel moeite heeft het je gekost? Besef je dat je het vanaf hier zelf in de hand hebt. Wanneer je een instelling hebt van “ik ben afgevallen, dus kan weer alles eten” zal het niet lag goed gaan.

Want je kunt nu eenmaal niet alles eten. Er zijn teveel producten met koolhydraten die je onnodig dikker maken. Die producten zal je dus ook moeten laten staan.

 

Afrondende fase duurt je hele leven

Je zou kunnen stellen dat de afrondende fase van een koolhydraatarm dieet de rest van je leven duurt. Want je lichaam zal ten alle tijden moeten teren op minder koolhydraten, zodat snelle koolhydraten niet alsnog worden opgeslagen als vet.

Je moet dus rekening houden met de kennis die je hebt opgedaan. Probeer zoveel mogelijk complexe koolhydraten te eten als je koolhydraten eet en vermijdt de snelle koolhydraten.

Blijf regelmatig koolhydraatarme gerechten bereiden, zodat je zeker weet dat je je dieet voortzet.

Natuurlijk kun je ook af en toe zondigen, want dat hoort erbij. Maar compenseer dit wel weer door een stevige koolhydraatarme maaltijd.

 

Tips voor nog meer succes

Zodra je je streefgewicht hebt bereikt, kunnen de onderstaande tips je helpen om het te behouden:

  • Blijf bewegen (zo regelmatig mogelijk en het liefst ook intensief);
  • Kook minstens één (liefst twee) keer per dag koolhydraatarm;
  • Las eens in de week een koolhydraatarme dag in;
  • Weeg jezelf elke dag en grijp in wanneer het mis dreigt te gaan.

Het is vooral een kwestie van kritisch naar jezelf blijven kijken. Gaat het nog de goede kant op? Lukt het je nog om af te vallen en op gewicht te blijven? Zo niet, grijp dan in!

 

Koolhydraatarme gerechten zijn geen straf

Besef je tot slot dat koolhydraatarme gerechten geen straf hoeven te zijn. Met de lekkerste ingrediënten kun je echte feestmaaltijden op tafel toveren. Niemand zal het idee hebben dat er op de lijn wordt gelet als jij de lekkerste koolhydraatarme gerechten op tafel zet!

Voor meer ideeën bij koolhydraatarme gerechten, bekijk je het beste onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.