10 Dingen die je niet moet doen als je wil afvallen

Als je besloten hebt om af te gaan vallen, heb je er vaak nog zin in. Dan is het ook niet gek dat je soms drastische besluiten neemt. Besluiten die je niet hoeft te nemen en waar je later spijt van krijgt. Zoals het schrappen van lekker eten en jezelf uithongeren.

Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn, niet ingrijpend en je hoeft al helemaal niet af te zien.

Hieronder sommen we 10 dingen op die je niet moet doen als je wil afvallen. Door deze 10 dingen juist niet te doen, kun je nog sneller op gewicht komen.

 

#1 Lekker eten schrappen

We zijn geneigd om direct rigoureus aan het werk te gaan als het op afvallen aankomt. En omdat we denken dat lekker eten ongezond is, schrappen we dat ook maar direct.

Maar heel veel lekker eten is helemaal niet ongezond en kun je prima bij een dieet blijven eten. Schrap dus niet direct alles wat je op een dag eet, maar begin met de producten waar veel enkelvoudige koolhydraten in zitten.

Vlees, vis, groenten en fruit zijn voorbeelden van voeding waar je lekker veel van mag eten (en eigenlijk moet eten, zelfs) zonder dat je bang hoeft te zijn dat je erdoor aankomt.

 

#2 Er een geheim van maken

Afvallen is geen taboe meer. Vroeger misschien wel, maar tegenwoordig tel je eigenlijk alleen maar mee als je een dieet volgt!

Je hoeft er dus geen geheim meer van te maken. Daardoor zullen meer mensen rekening met je gaan houden. Je hoeft geen gebakjes op verjaardagen meer af te slaan, omdat mensen ze je niet meer aanbieden. Je moest eens weten hoeveel gewicht dat scheelt.

Ook kan het zijn dat er meer mensen in je omgeving aan het afvallen zijn, waar je het nooit van zou weten als iedereen er een geheim van maakte.

Afvallen is geen geheim

 

#3 Jezelf uithongeren

In een crash dieet honger je jezelf helemaal uit. Mensen die een crash dieet volgen hebben het idee goed bezig te zijn, omdat ze op de weegschaal zien dat de kilo’s ervan af vliegen. Dat is helaas geen vet, maar wel spiermassa. En vocht.

Jezelf uithongeren heeft dus helemaal geen zin. Je mag  gewoon vol zitten en een voldaan gevoel overhouden aan een ontbijt, lunch of diner. Maar zorg dat je wel weet wát je eet!

Wil je een idee van lekkere, gezonde gerechten die je zeker zullen helpen bij het afvallen? Lees dan ons artikel over koolhydraatbeperkte recepten.

 

#4 Overschakelen op wilskracht

Tegenwoordig doen we veel op “wilskracht”, maar is dat wel echt zo? Wilskracht neemt bij veel mensen obsessieve vormen aan, als het op de strijd tegen de kilo’s aankomt.

Schakel dus liever over op gezond verstand in plaats van op wilskracht.

 

#5 Het alleen willen doen

Net als dat mensen het idee hebben dat afvallen iets geheimzinnigs is, willen veel mensen het ook graag alleen doen. Alsof het niet veel prettiger is om samen met iemand af te vallen!

Het is toch veel fijner om een maatje te hebben? Iemand die met je mee doet, mee denkt en je helpt als je het even niet meer ziet zitten?

En aangezien afvallen helemaal geen straf meer hoeft te zijn, is het toch heerlijk om samen met een maatje gezonde gerechten uit te gaan proberen.

Stop dus met het alleen willen doen en ga op zoek naar een maatje om je bij het afvallen te helpen. Een goed maatje zal een echte boost geven!

 

#6 Streven naar perfectie

Niet iedereen zal zo slank worden als de dames in tijdschriften en die in bushokjes hangen. Zeker als je overgewicht al enkele jaren speelt. Streven naar perfectie is dan ook iets dat je eigenlijk helemaal niet moet doen. Want perfectie bereik je nooit. Als je zoekt naar perfectie, is er altijd wel iets dat nog  beter kan. En in dit geval dus slanker, dunner of met minder vet.

Streef naar het verlies van elke kilo, stuk voor stuk. Bekijk hoever je komt en hoe weinig moeite het je hoeft te kosten.

Gezondheid is vervolgens het beste streven. Een gezond gewicht, maar ook een blijvende gezonde levensstijl.

Streven naar perfectie

 

#7 Alleen maar je eetpatroon aanpassen

Afslanken is zoveel meer dan alleen maar gezonder gaan eten en drinken! Natuurlijk is het waar dat mensen door voeding ongezond dik zijn geworden. Je voedingspatroon aanpassen helpt dan ook aanzienlijk om gezonder te gaan leven en slanker te worden.

Maar het is niet zo dat je niet meer kan doen.

Sneller resultaat bereik je door ook te gaan bewegen. Hoe intensiever je sport, hoe meer het effect zal hebben op je gewicht. Maar beweging is ook makkelijker te vinden, door gewoon wat vaker te gaan lopen en de trap te nemen in plaats van de lift.

 

#8 Te snel willen gaan

Goed, je hebt besloten om af te willen vallen en verwacht binnen een tot twee weken toch echt wel dat je die kilo’s verloren bent…

Fout.

Mensen die te snel willen gaan komen altijd bedrogen uit. Waarom? Omdat ze tegen hun eigen teleurstelling aanlopen. Onterecht, overigens. Want het is niet normaal om 5 kilo in een week te verliezen of 10 kilo in 10 dagen. Dat is eerder ongezond.

1 tot 2 kilo in de eerste week is al vrij veel (maar zeker haalbaar, mits je de juiste methode gebruikt), maar goed te doen. Naar verloop van tijd zal het minder worden. Simpelweg omdat er minder vet te verliezen is.

 

#9 Op de weegschaal gaan staan

Elke maaltijd op de weegschaal gaan staan om te kijken of er al verschil is, is niet verstandig. Je gewicht schommelt, zeker als je aan het afvallen bent.

Sterker nog: wanneer je goed beweegt en veel sport, kom je de eerste periode ook nog eens aan! Je maakt immers spiermassa aan en dat is zwaarder dan vet.

Kortom: laat de weegschaal voor wat hij is en spreek met jezelf 1 moment in de week af waarop je je gewicht mag controleren. Let er verder liever op hoe je kleding zit en of je je lekkerder en slanker voelt. Daar heb je veel meer aan dan aan cijfertjes op een weegschaal!

 

#10 Een dieet volgen

De Afslank Receptenbijbel met ruim 100 receptenTot slot de gekste tip die in dit lijstje staat: volg geen dieet! Doe het niet, want hoewel er tig diëten zijn – van Sonja Bakker tot het Atkins-dieet – is er één manier die echt werkt en die geen geld kost: gewoon gezond eten.

Dieetkompas helpt je daar uitvoerig bij, door dagelijks koolhydraatarme recepten met je te delen. Maar misschien vind je dat niet genoeg? Dan raden we je aan om de Afslank Receptenbijbel eens te bekijken, onze review te lezen en de recepten in dit boek uit te proberen.

Je zal namelijk merken dat je helemaal geen dieet nodig hebt om toch snel en gezond af te kunnen vallen.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.